top of page
  • Observer

Plan L(ula)

Jaques-Wagner

Gisteren 7 juni, de dag dat ex-president Lula net twee maanden opgesloten zit in Curitiba, stelde hij, samen met zijn advokaten, een brief op. In die brief bevestigt Lula zijn intentie om deel te nemen aan de verkiezingen, als presidentskandidaat. De brief zal vandaag voorgelezen worden tijdens een event van de partij (PT) in Contagem, nabij Belo Horizonte (Minas Gerais). Het event werd speciaal opgezet om de pre-kandidatuur van Lula te lanceren.

Ex-gouverneur van Bahia, Jaques Wagner (PT) was bij Lula op bezoek. Wagner verklaarde dat Lula zei dat er slechts drie mogelijkheden bestaan dat hij niet deelneemt aan de verkiezingen: Indien hij zou overlijden, indien er een bewijs zou geleverd worden dat hij een misdaad beging of als de grondwet op een schaamteloze manier zou verscheurd worden.

Wagner gebruikte een megafoon om de aanwezige militanten aan te spreken die in de buurt kamperen: “Hij (Lula) hoopt dat God enige verlichting brengt in de hoofden van de gerechterlijke instanties opdat zij niet zouden ingaan tegen de wil van de bevolking”.

De gouverneur van Piauí, Wellington Dias (PT), die Lula bezocht samen met Wagner, verklaarde: “Op 15 augustus gaan wij de naam van Lula registreren als officiële presidentskandidaat bij het kiestribunaal (TSE). Het gaat niet om zomaar een registratie. Wij menen dat Lula, op basis van de wet en de constitutie, nog altijd zijn politieke rechten bezit. Hij is verkiesbaar”.

De “Ficha Limpa” (zuiver strafblad) wet stelt dat een persoon die veroordeeld werd door een collegiale beslissing van de gerechterlijke instantie, niet meer in aanmerking mag komen om verkozen te worden. Lula werd een beschreven strafblad nadat een rechtbank van tweede aanleg zijn veroordeling bevestigde in de zaak van het triplex-appartement in Guarujá. Het vonnis resulteerde in 12 jaar en 1 maand gevangenisstraf.

Niets belet echter dat de PT probeert om Lula te laten registreren bij het TSE, maar het verzoek kan op een weigering stuiten. De partij is zich daarvan bewust maar wijkt niet af van het idee dat hun politiek project verbonden is aan hun grote leider. Tot ongeveer een maand geleden waren er nog partijleden die aanstuurden op een plan B, maar dat werd hardnekkig tegengesproken door Gleisi Hoffmann en andere partijbonzen.

Jaques Wagner opperde eerder dat een alliantie tussen de PT en de PDT, met presidentskandidaat Ciro Gomes, niet uitgesloten hoefde te worden. Lula wees hem echter terecht en Wagner, ooit nog minister van de ex-president, sloot zich aan bij het koor: “Er bestaat geen plan A, B, C, Z of Y. Enkel het plan L van Lula kandidaat en Lula president!”.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#CiroGomes #BraziliëNieuwsOnline #PDT #JaquesWagner #Contagem #BeloHorizonte #Curitiba #WellingtonDias #Guarujá #PT #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page