top of page
  • Observer

Plano mais Brasil: minder gemeentes, minder werken, minder loon

Bolso-Plano-Mais-Brasil

De federale regering is van plan om het aantal gemeentes in Brazilië te verminderen, dit door het invoeren van een regel waardoor een fusie mogelijk wordt met een grotere buurgemeente. Het voorstel, vandaag ingediend door president Bolsonaro in het parlement (foto boven), houdt in dat gemeentes met minder dan 5.000 inwoners en eigen inkomsten die te laag zijn (minder dan 10% van hun budget), verplicht worden tot een fusie. Er komen ook restricties voor het uitroepen van nieuwe steden.

De maatregel maakt deel uit van een totaalpakket onder de naam “Plano mais Brasil”, om de grondwet aan te passen, dit in een poging om de overheidsuitgaves in balans te krijgen. De regering maakte nog niet bekend hoeveel gemeentes er in aanmerking komen voor een fusie.

Brazilië kent 1.254 ‘municípios’ met minder dan 5.000 inwoners, dit volgens het IBGE (Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística). Dat komt overeen met 22,5% van een totaal van 5.570 gemeentes (inclusief het federaal district). Drie van deze kleine gemeentes hebben minder dan 1.000 inwoners: Serra da Saudade (Minas Gerais) met 781 mensen, Borá (São Paulo) met 837 en Araguainha (Mato Grosso) met 935 inwoners.

Een studie van Firjan (industriële federatie van Rio de Janeiro) toont aan dat een op drie Braziliaanse gemeentes onvoldoende eigen inkomsten genereren om hun eigen administratieve structuur te bekostigen (gemeente en gemeenteraad). Het gaat hier om 1.856 steden van een totaal van 5.337 die in 2018 hun begroting indienden bij de nationale schatkist.

Minder lang werken voor ambtenaren

Het pakket maatregelen bevat ook een voorstel om het aantal werkuren van ambtenaren in te korten (tot 25% minder) en hun salaris in gelijke mate te verminderen. Er wordt eveneens een vermindering voorzien van fiscale voordelen, toegekend door de regering.

De maatregel kan toegepast worden voor een periode van 2 jaar. Indien de lopende uitgaves van deelstaten en gemeentes hoger zijn dan 95% van de inkomsten, zouden loonaanpassingen, nieuwe aanwervingen e.d. geblokkeerd worden.

Bron: Jornal do Brasil

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#Firjan #BraziliëNieuwsOnline #IBGE #JairBolsonaro #Borá #SerradaSaudade #Araguainha

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page