top of page
  • Observer

Polemiek rond de afscheidstoernee van Roger Waters


De geplande toernee van muzikant Roger Waters in Brazilië werd een mikpunt van het ministerie van Justitie. Minister Flávio Dino informeerde het hoogste gerechtshof STF dat hij zal ingrijpen als Waters op het podium verschijnt in een kledij die doet denken aan de nazi's, zoals hij deed in Berlijn.


Het ministerie kreeg op 29 mei een verzoek van het Instituto Memorial do Holocausto om Waters, die zijn afscheidstoernee "This is not a Drill" ook naar Brazilië brengt, in de gaten te laten houden door de burgerlijke en federale politie. Motief: het feit dat de ex-Pink Floyd zanger en gitarist zich recentelijk uitdoste in kledij met nazi-referenties, in Berlijn, Duitsland. De Braziliaanse optredens werden gepland in Rio de Janeiro, São Paulo, Brasília, Porto Alegre, Curitiba en Belo Horizonte, in oktober en november van dit jaar.


Minister Flávio Dino zou, volgens O Globo, minister Luiz Fux hebben ingelicht dat hij Waters zou laten arresteren als hij naar de nazi's zou refereren. In Berlijn droeg hij dergelijke kledij en zelfs een namaak machinegeweer dat hij ingebeeld afvuurde. De Duitse politie zou hem hiervoor onderzoeken. Vandaag twitterde de minister:


"Ik maak hier even gebruik van de 'controverse' over de vermeende 'censuur' van de show in kwestie, om mijn visie te benadrukken: het Braziliaanse politieke moment vereist OVERWEGING, EVENWICHT en de CAPACITEIT OM NAAR IEDEREEN TE LUISTEREN. Ik ben de Braziliaanse minister van Justitie en het is niet aan mij om het eens of oneens te zijn met bepaalde verzoeken zonder zelfs maar de argumenten van de betrokken partijen te lezen. In de actuele context dienen houdingen als ANNULEREN van zogenaamd RADICAAL en REVOLUTIONAIR gedrag - in de huidige context - enkel maar om EXTREEM-RECHTS te versterken en de weg vrij te maken voor hun terugkeer naar de macht"


Roger Waters, voormalig lid van Pink Floyd, staat bekend om zijn uitgesproken politieke standpunten en sociale activisme. Zijn politieke opvattingen omvatten verschillende onderwerpen, waaronder mensenrechten, de Palestijns-Israëlische kwestie, kritiek op de Amerikaanse regering en oorlog. Waters is een voorstander van vrede, gerechtigheid en vrijheid.


Met betrekking tot de Palestijns-Israëlische kwestie heeft Waters zich uitgesproken tegen het Israëlische beleid ten opzichte van de Palestijnen. Hij ondersteunt de boycot, desinvestering en sancties (BDS) tegen Israël als een niet-gewelddadige manier om druk uit te oefenen op de Israëlische regering om de mensenrechten te respecteren en een rechtvaardige oplossing te vinden voor het conflict.


Waters heeft ook kritiek geuit op de Amerikaanse regering en haar buitenlandse beleid, met name in de nasleep van de oorlog in Irak. Hij is een uitgesproken tegenstander van oorlog en heeft deelgenomen aan verschillende anti-oorlogsactiviteiten.


Wat betreft zijn shows, is de achterliggende boodschap van Roger Waters vaak gericht op het bevorderen van bewustzijn en het oproepen tot maatschappelijke verandering. Hij maakt gebruik van symboliek en visuele effecten om politieke en sociale boodschappen over te brengen. Waters heeft inderdaad verwijzingen naar nazi-Duitsland gebruikt als een vorm van politiek commentaar en om parallellen te trekken tussen historische gebeurtenissen en hedendaagse kwesties. Hij heeft bijvoorbeeld een opblaasbaar varken met opschriften als "Blijf Mensenrechten Respecteren" en "Weersta de Macht" gebruikt tijdens zijn concerten.


Het is belangrijk op te merken dat Waters' politieke opvattingen en de manier waarop hij ze tijdens zijn shows uitdraagt, controversieel zijn en verschillende reacties oproepen. Sommige mensen steunen zijn standpunten en zien zijn shows als een krachtig middel om bewustwording te creëren, terwijl anderen zijn politieke betrokkenheid bekritiseren en zijn gebruik van historische referenties als ongepast beschouwen.


Afbeelding: Twitter

9 weergaven0 opmerkingen
bottom of page