top of page
  • Observer

Politie Ceará terug aan de slag

PMCearaGovernoCeara

De militaire politie van Ceará gaat terug aan de slag, na een “staking” (muiterij) die 13 dagen aansleepte en die het gemiddelde van het aantal moorden aanzienlijk verhoogde (met 138% in vergelijk met de eerste 25 dagen van februari 2019 en 2020). De manschappen aanvaardden het voorstel, geformuleerd door een speciale commissie waarin de drie machten van de deelstaat vertegenwoordigd waren, inclusief vertegenwoordigers van de politie. De muiters krijgen een beter loon dat gradueel opgevoerd wordt tot 2022.

Er werd echter niet toegegeven aan de eis om amnestie toe te staan aan de muiters, maar ze hebben wel recht op een eerlijk proces zonder vervolging, alle rechten op verdediging, begeleid door de orde van advocaten, het openbaar ministerie, het leger en de publieke verdediging.

De manschappen werden ingelicht door ex-volksvertegenwoordiger Cabo Abino, leider van de stakers tegen wie een arrestatiebevel open ligt. Na de goedkeuring en stemming van het voorstel zei hij: “Jullie hebben net mijn ontslag ondertekend”.

President Bolsonaro gaf tot op vandaag geen woord kritiek op de stakers die zich gedroegen als leden van een militie en hun hoofd bedekten met een kap om niet herkend te worden. Hij stuurde een kleine troepenmacht van de Força Nacional naar Ceará op verzoek van gouverneur Camilo Santana (PT) dat vroeg en omdat het slecht zou geweest zijn voor zijn imago om te weigeren. Mocht het van hem afhangen, dan was die interventie al langer afgelopen. Hij kreeg echter tegenstand van de gouverneurs van de noordoostelijke staten die aankondigden dat ze hun collega te hulp zouden snellen (ook al omdat ze vreesden dat de opstand zou overwaaien naar hun eigen staat), en dus verlengde Bolsonaro de aanwezigheid van het leger voor een week.

Wat de amnestie en vervolging betreft van de stakers, geldt waarschijnlijk het oude gezegde: in Brazilië eindigt alles in een pizza (acabar em pizza=een situatie zonder oplossing, m.a.w. eindigend in straffeloosheid).

Bron: G1 – Veja

Foto: Governo Ceará

#Ceará #BraziliëNieuwsOnline #CamiloSantana #ForçaNacional #JairBolsonaro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page