top of page
  • Observer

Politie van Bahia doodde een recordaantal mensen


De politie van Bahia, een deelstaat die al 16 jaar geregeerd wordt door de PT, doodde meer mensen in confronterende situaties dan alle politiekrachten van de Verenigde Staten samen in 2022. Deze vaststelling komt van UOL Notícias die de cijfers van het "Forum Brasileiro de Segurança Pública" vergeleek met die van de "Mapping Police Violence" in de USA, gepubliceerd door de krant The Guardian.


In Bahia kwamen in 2022 in het totaal 1.464 mensen om het leven door politiekogels. In deze statistiek wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de militaire en burgerlijke politie. In de Verenigde Staten doodde de politie 1.201 mensen in hetzelfde jaar.


Het gaat hier om een schrikwekkend scenario wegens het grote verschil: het sterftecijfer in Bahia, veroorzaakt door de politie, is vergelijkbaar met dat van een land met 330 miljoen inwoners. Bahia heeft ongeveer 15 miljoen inwoners.


De regering van Bahia zegt dat het om bandieten gaat en dat het aantal politieslachtoffers in 2023 daalde met 5,8%. Er bestaan nog geen statistieken van het eerste semester, maar in de voorbije twee weken werden er weer 29 mensen gedood door politiekogels. De regering van gouverneur Jerônimo Rodrigues staat hierdoor recht tegenover de beloftes van het beleid van president Lula, ook al heeft de federale regering geen enkel concreet plan om het probleem aan te pakken.


Jerônimo Rodrigues, Lula

Gouverneur Jerônimo Rodrigues en president Lula


Zowel Lula als de regering van Bahia kregen kritiek over zich heen wanneer ze commentaar gaven over de kwestie. Nadat hij zich wekenlang in zwijgen hulde, zei de president dat "de politie een onderscheid moet leren maken tussen armen en bandieten". De militaire politie beweert dat ze enkel in extreme omstandigheden een gewapende confrontatie aangaan. De regering van Bahia zegt dat het gaat om "moordenaars, drugsdealers, verkrachters, overvallers e.a. criminelen". Volgens de gouverneur is hij "permanent in dialoog" met de federale regering, en worden eventuele excessen, gepleegd door de corporaties, altijd onderzocht. De families van de slachtoffers vertellen andere verhalen en zeggen dat hun familieleden koudweg vermoord worden, geëxecuteerd.


Het beleid van de voorganger van Rodrigues, Rui Costa (nu stafchef van de federale regering), werd gekenmerkt door een explosie van het aantal doden door politiekogels. Tijdens zijn mandaten, van 2015 tot 2022, zag hij het cijfer van de politieslachtoffers stijgen met 313%.


Lula beloofde in zijn regeringsplan een breed publiekelijk beleid om o.m. de strijd aan te gaan met "de huidige uitroeiingspolitiek en vervolging van zwarte jongeren, met overvolle gevangenissen en het politiegeweld".


UOL Notícias


Foto's: Fotos Públicas - Filipe Araujo/MinC - Wikimedia Commons

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page