top of page
  • Observer

Politiek is wreed

Pezao

Gouverneur Luiz Fernando Pezão (MDB – van Rio de Janeiro) is de politiek beu en kondigt aan dat hij er op 1 januari definitief uitstapt. Hij vindt dat het leven van een politicus in Brazilië wreed is: “Indien ik in januari een baan vindt bij een bedrijf dat door mijn toedoen van een of ander fiscaal voordeel kon genieten, dan zal ik daarvoor vervolgd worden. Indien ik ga werken als een ambtenaar, dan krijg ik ook kritiek”.

De gouverneur zei dit in een interview met de krant Folha de São Paulo en voegde eraan toe dat hij enkel van zijn pensioen, t.b.v. R$ 5.100/maand – plus dat van zijn echtgenote, niet zal kunnen leven.

Pezão klaagt ook over een een overdreven vijandige houding in de politiek: “Er is een overdaad aan inspectieorganen. Daardoor wordt een publiek beheer onmogelijk gemaakt”, zo vindt hij.

“Iedereen (in de politiek) wordt op dezelfde hoop gegooid, alsof het kwaad enkel in de politiek bestaat. Wie echter de problemen oplost, zijn de politici. Je kan geen politiek voeren zonder politici. Maar die worden voortdurend op de vingers gezeten door de controlerende organen. Je moet voortdurend rekening afleggen. Om te kunnen werken ben je verplicht om je CPF (soort rijksregisternummer) bloot te stellen aan risico’s, verdorie. TCU, TCE, CGU, MP Federal, MP Estadual, TRE, TJ, en wat nog allemaal. Er bestaan zoveel organen waar je rekening moet voor afleggen dat dit meer tijd opslorpt dan het werken op zich. Is dat nodig? Zeker, ik heb niets tegen transparantie, alles mag publiek worden gemaakt. Echter, het zijn erg veel mensen voor hetzelfde werk”.

Pezão zegt dat hij geen voorkeur heeft voor een kandidaat bij de komende verkiezingen, niet in zijn stad, ook niet federaal. Hij zal stemmen voor Eduardo Paes (DEM – voormalige burgemeester van Rio, kandidaat als gouverneur) omdat zijn partij (MDB) dat aanbeveelt. Een voorkeur voor een presidentskandidaat heeft hij niet: “Ik werk zoveel dat ik geen tijd heb om dat allemaal te beoordelen”.

Als gouverneur van een stad die met zeer ernstige financiële problemen kampt, waardoor nieuwe investeringen moeilijk zijn, tevens een stad die ingenomen werd door federale troepen om de veiligheid te herstellen, kreeg hij de vraag voorgeschoteld waarmee hij zich eigenlijk bezighoudt. Pezão: “Er zijn veel werken. Iedere vrijdag huldig ik ergens een afgemaakt werk in. Ik ben verantwoordelijk voor de grootste investering op het vlak van sanitaire voorzieningen, zorgend voor water in de ganse Baixada Fluminense (Randstedelijk gebied). Om de 14 dagen is er een inhuldiging. Ik ben hier verdorie!”.

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#BaixadaFluminense #BraziliëNieuwsOnline #DEM #EduardoPaes #CPF #LuizFernandoPezão #MDB #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page