top of page
  • Observer

Politieke bluf?

Rodrigo-Maia

Wie is nu eigenlijk beducht voor een deelname aan de presidentsverkiezingen door ex-president Lula? Vormt zijn kandidatuur een bedreiging voor zijn politieke tegenstanders? Het zijn vragen die opkomen na de uitspraken van enkele van die tegenstanders i.v.m. het oordeel van het beroepshof in Porto Alegre, nu woensdag. Dat oordeel zal grofweg bepalen of Lula al dan niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen.

President Temer (MDB) verklaarde tijdens een intervieuw van de krant Folha: “Als Lula deelneemt, dan is dat een democratische zaak, het volk zal dan beslissen. Een slachtoffer-rol is niet goed voor een ex-president”, aldus Temer.

PSDB kandidaat Geraldo Alckmin zei in december, tijdens het partijcongres waar hij verkozen werd als partijvoorzitter: “Ik wil Lula verslaan bij de verkiezingen”.

Rodrigo Maia (foto) (DEM), eveneens in de krant Folha: “Voor Brazilië zou het beter zijn dat Lula verliest bij de verkiezingen”.

Twee mogelijkheden.

Er wordt gebluft. In werkelijkheid hebben ze angst voor zijn deelname en doen dergelijke uitspraken om niet de indruk te geven dat ze maar al te graag zouden zien dat de gerechterlijke instanties een komaf maken met hun vrees.

Ofwel willen ze moedig overkomen en Lula met open vizier bestrijden, in de hoop dat hij uitpakt met een spookachtige, populistische en irreële campagne, het slachtoffer uithangend van een complot van de elite die hem op die manier wil verwijderen.

De arbeiderspartij PT wil de juridische slag tot op het allerlaatste moment uitmelken om Lula’s kandidatuur te behouden. De uitslag van het beroepshof in Porto Alegre kan wat dat betreft een belangrijke nederlaag inluiden, maar zal niet verhinderen dat Lula doorgaat met zijn campagne, ook al wordt hij dan echt een spook.

Het oordeel

De politieke, economische en juridische wereld zal woensdag het oordeel van de drie rechters in Porto Alegre met spanning opvolgen. Lula werd veroordeeld door rechter Sergio Moro omwille van het financiële profijt waarvan de ex-president zou genoten hebben dankzij het aannemersbedrijf OAS die een triplex appartement aankochten en inrichtten voor Lula en zijn familie, in de kuststad Guarujá (SP), dit via gelden die weggesluisd werden van het staatsbedrijf Petrobras. Lula kreeg hiervoor 9 jaren en zes maanden gevangenisstraf opgelegd. Zijn advokaten gingen in beroep, en dat beroep wordt nu beoordeeld.

Voor de eerste keer in de Braziliaanse geschiedenis zal een dergelijk proces live uitgezonden worden via het YouTube kanaal van het tribunaal. Mocht het oordeel van de rechters in het nadeel van Lula uitvallen, dan hebben zijn advokaten nog andere mogelijkheden om opnieuw in beroep te gaan, o.m. bij het STF (het hoogste gerechtshof van het land). Met een bevestiging (of mogelijk zelfs verzwaring) van de opgelegde straf door Moro door een meerderheid van het beroepshof zal Lula echter niet meer kunnen deelnemen aan de verkiezingen.

Foto: Fotos Públicas - Lula Marques/AGPT

#GeraldoAlckmin #OAS #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #PortoAlegre #MichelTemer #Lula #RodrigoMaia #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page