top of page
  • Observer

Politieke bokkesprongen

Lula-Calheiros

De jongste manoeuvres van de PT laten geen twijfels bestaan over hun prioriteiten, zelfs als dat ten koste gaat van hun eigen achterban. Dat gaat zover dat “petistas” in het arme noordoosten luidruchtig protesteren tegen de beslissingen van hun eigen partijtop, gemanipuleerd door Lula vanuit zijn cel.


Marilia Arraes

Gelijkaardige akkoorden doen zich voor in Ceará met senator José Pimentel die nog altijd vecht om niet verplicht te worden om zijn kandidatuur af te staan aan Cid Gomes (PDT, broer van presidentskandidaat Ciro Gomes) en Senaatsvoorzitter Eunício Oliveira (MDB) die ook mikt op een herverkiezing. De regering van Ceará staat onder het commando van Camilo Santana (PT) die geklemd zit tussen Lula en Ciro Gomes, deze laatste iemand waaraan hij veel te danken heeft.

Ook in Alagoas is het hommeles. De MDB, partij van Michel Temer, wordt er al jarenlang gesteund door de PT. De lokale kopstukken van de MDB bestaan uit senator Renan Calheiros, en zoonlief Renan Filho, nu gouverneur en kandidaat voor een tweede ambtstermijn. De senator verscheen op de de conventie van de PT in zijn staat en werd er eveneens ontvangen op boegeroep. Het is voor iedereen zonneklaar dat hij enkel met Lula flirt (foto boven) omdat die zo populair is. Calheiros stemde eveneens tegen Dilma Rousseff en dat werd hem nog steeds niet vergeven. Hij stelt zich nu op als een hevige tegenstander van Michel Temer (eveneens MDB), een vrij doorzichtig spelletje.

In de deelstaat Piauí werd senator Regina Sousa (PT) gekortwiekt door haar eigen partij, met als doel het verlenen van steun aan Ciro Nogueira (PP) die herverkozen wil worden als senator, samen met gouverneur Wellington Dias (PT) die een tweede ambtstermijn nastreeft. Nogueira stemde eveneens voor de afzetting van Dilma, is partijvoorzitter en medeverantwoordelijk voor het akkoord dat Geraldo Alckmin (PSDB) afsloot met de partijen onder de noemer Centrão, waardoor hij zijn zendtijd voor de verkiezingscampagne aanzienlijk wist te verhogen.

De strategie van de PT is bedoeld om de partij zo veel mogelijk ruimte te geven in het noordoosten van het land waar ze erg veel verloren in 2014, later ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2016. Ideologie en de impact van het impeachment proces waar Dilma onder leed, doen er plots niet meer toe. Wat nu telt is het behoud van de macht en zo veel mogelijk vertegenwoordiging in het parlement. Het is echter duidelijk dat deze strategie een gevaarlijk spelletje is met mogelijke zware interne gevolgen voor de partij. Met andere woorden: er wordt gegokt.

Foto: Fotos Públicas - Jane de Araújo - Agência Senado - Wikimedia Commons

#ReginaSousa #CiroGomes #GeraldoAlckmin #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #CamiloSantana #Pernambuco #RenanCalheiros #MaríliaArraes #WellingtonDias #Centrão #RenanFilho #HumbertoCosta #PT #JoséPimentel #CidGomes #Lula #CiroNogueira #Alagoas #DilmaRousseff #PauloCâmara #Piauí #PSB

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page