top of page
  • Observer

Politieke carrière Manuela D’Ávila gehackt?

Davila-M

Na de bekendmaking op het einde van vorige maand, dat ex-volksvertegenwoordigster Manuela D’Ávila de verbinding legde tussen de hacker die de telefoons van honderden Braziliaanse autoriteiten binnendrong, waaronder autoriteiten uit de drie machten, en tussen de website The Intercept, maakte de directie van de (linkse) partij PCdoB (tijdelijk) een einde aan de uitgestippelde strategie voor haar, met name een maximum profijt halen uit de zichtbaarheid, bekomen door haar kandidatuur als vicepresident, naast Fernando Haddad (PT). Die strategie was bedoeld om haar positie te versterken als sterke naam van de partij, in de (gemeentelijke) verkiezingen van volgend jaar. D’Ávila zag zich echter gedwongen om zich voorlopig terug te trekken.

Manuela stopte vorige week plots met het geven van interviews, en met interacties op de sociale media, een bezigheid waar zij erg handig in is. Ze legde zichzelf een sabbat op en vertrok naar Schotland om een cursus Engels te volgen, samen met haar echtgenoot en dochter. Haar advocaten, José Eduardo Cardozo (ex-minister van justitie onder Dilma Rousseff) en Alberto Toron, ontwijken eveneens de microfoons van de pers.

Het idee bestaat erin om te vermijden dat D’Ávila de hoofdrol zou spelen in de zaak die inmiddels bekend staat onder de naam “Vaza Jato”, en dat die rol beperkt blijft tot wat tot nog toe bekend werd, met name dat zij slechts het contact legde tussen hacker Walter Delgatti Neto, bijgenaamd ‘Vermelho’ (de rode), en de journalist Glenn Greenwald.

In de omgeving rond de ex-volksvertegenwoordigster geldt de regel dat zij moet beschermd worden tegen de aanhangers van president Jair Bolsonaro die pogingen ondernemen om een link te leggen tussen de hacker en de PT van Fernando Haddad.

Na de verkiezingen van oktober 2018, kende de partij (PCdoB) haar de rol toe van verdedigster op het vlak van feminisme en moederschap, en de strijd tegen fake news. Dit laatste onderwerp kreeg alsmaar meer aandacht na de presidentsverkiezingen.

In het begin van dit jaar speelde de PCdoB met het idee om haar te laten registreren in het kiesdistrict São Paulo, met als doel de kandidatuur als burgemeester van de grootste stad van Brazilië. Op die manier zou zij meer zichtbaarheid krijgen, en zelfs de kans om de verschillen met de PT duidelijk te maken. Maar Manuela zag dat niet zitten en blijft zich vasthouden als pré-kandidaat voor het burgemeesterschap van Porto Alegre waar zij het hoogst scoort in de peilingen.

Het is voor het eerst sinds 2005 dat zij geen politiek ambt meer bekleedt. Zij werd toen verkozen als gemeenteraadslid in Porto Alegre. Daarna werd zij tweemaal verkozen als federaal volksvertegenwoordigster, en eenmaal als gedeputeerde in de provincieraad van Rio Grande do Sul. Dat mandaat liep af aan het einde van vorig jaar.

Na de nederlaag in de presidentsverkiezingen van vorig jaar, kondigde zij aan om een winkel te openen voor de verkoop van T-shirts met politieke slogans, gebruikt tijdens de verkiezingen. Met de opbrengst wilde zij haar nieuw instituut financieren, “E Se Fosse Você” (en als het om u zou gaan), in het leven geroepen om fake news en haatpraat te bestrijden. Naast deze NGO, reisde ze veel doorheen Brazilië om haar eerste boek “Revolução Laura” (over haar dochter, nu 4 jaar oud) te lanceren. Later dit jaar komt er een nieuw boek, over feminisme.

Welingelichte bronnen zeggen dat Manuela niet lang zal wegblijven. Zijzelf zegt dat ze gerust is en er vertrouwen in heeft dat ze geen enkele misstap beging. Formeel wordt D’Ávila niet onderzocht. Haar advocaten zullen volgende week de boodschappen inleveren bij de federale politie, uitgewisseld met de hacker op 12 mei, nadat hij haar telefoon binnendrong.

Vrienden van de politica zeggen dat zij meende dat het om een valstrik ging van politieke tegenstanders, totdat de hacker haar de inhoud van de boodschappen doorstuurde. Desondanks deed zij een poging om de zaak te ontwarren en duidde eerst een journalist aan die zij vertrouwde.

Manuela bezorgde alvast de reserveringen aan de federale politie van haar reis naar Schotland die gepland werd vooraleer de hacker met haar contact opnam, dit om te bewijzen dat zij niet op de vlucht is.

Bron

Foto: Marcello Casal - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #ManuelaDAvila #JairBolsonaro #JoséEduardoCardoso #TheIntercept #PortoAlegre #WalterDelgattiNeto #GlennGreenwald #PT #PCdoB #VazaJato

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page