top of page
  • Observer

Politieke klantenbinding

TebetJanja
r bestaat een forse weerstand van PT-leiders tegen een eventuele benoeming van Simone Tebet (MDB) als minister van Burgerschap, een positie die zij ambieert in de nieuwe regering.

Deze minister zal, naast andere zaken, verantwoordelijk zijn voor het beheer van het sociale programma Bolsa Família, een van de electorale hoogtepunten van de arbeiderspartij, vooral in de noordoostelijke regio, en dat is de reden waarom de ‘petistas’ dit ministerie liefst volledig onder eigen controle willen houden.

Leiders van de PT voerden een diagnose uit die, niet geheel onterecht, resulteert in de conclusie dat de uitvoering van dat programma meer zichtbaarheid zal geven aan de senator uit Mato Grosso do Sul, wat vervolgens weer zal leiden naar een versterking van haar kandidatuur als president in 2026.

Het is nog wat vroeg om nu al te speculeren over de mogelijke scenario’s van een electorale campagne over 4 jaar, maar toch enkele bedenkingen.

Het komt aan de verkozen president, Luíz Inácio Lula da Silva toe om ministers te benoemen of te ontslaan, als hij dat nodig vindt. Het is ook legitiem dat de PT, net als eender welke andere coalitiepartij, hun interesses uitdrukken voor de volgende regering. Het ministerie van Burgerschap vormt slechts een van de ministeries waar op geloerd wordt. De arbeiderspartij mikt vooral op cruciale postjes zoals Gezondheid, Onderwijs, Financiën – reeds toegewezen aan Fernando Haddad, en het Secretariaat-Generaal van de Republiek. Dit is alvast in tegenstelling tot de belofte van Lula om te regeren met “minder PT”.

De weerstand van de arbeiderspartij om plaats te ruimen voor een geallieerde als Simone Tebet, die haar ziel en lichaam inzette voor de verkiezing van Lula, meteen na de uitslag van de eerste kiesronde, toont aan dat de partij tot op vandaag de betekenis niet begrijpt van het brede front, opgezet om Jair Bolsonaro opzij te schuiven.

Dat front, “O Brasil Feliz de Novo” genoemd, is veel meer dan een electorale coalitie. Het was een belofte van een regeringscoalitie waarbij de PT slechts een van de samenstellende partijen zou zijn. Dat ging zo ver dat Lula in de nacht van 30 oktober in zijn overwinningstoespraak verklaarde dat het niet zijn triomf was, noch die van zijn partij of van de partijen die hem steunden, maar eerder de inwijding via de stembus van een “democratische beweging”, gevormd boven de partijen, persoonlijke belangen en ideologieën, vertegenwoordigd door elk van de coalitiepartijen. Een regeringscoalitie houdt een echte verdeling van de macht in.

Het onbegrip van de PT van de ware betekenis van dat front is echter het minste van hun problemen. Aan de basis van hun zorg bij de hectische onderhandelingen achter de schermen, ligt immers de vrees om “klanten te verliezen”. Hun cliëntelisme omvat de miljoenen Bolsa Família begunstigden, voornamelijk in het noordoosten. Het merk “Bolsa Família” is sterk verbonden aan de PT, zo veel zelfs dat Bolsonaro er alles aan deed om dat merk los te koppelen van de partij van zijn tegenstander. Hij wijzigde zelfs de naam naar “Auxílio Brasil” om zelf te kunnen genieten van de electorale winst. Gelukkig voor Brazilië, slaagde hij niet in zijn opzet.

Anderzijds kan een land met miljoenen burgers, levend onder de armoedegrens en dagelijks hongerlijdend, niet zonder een degelijk programma voor inkomensoverdracht.

Het electorale gebruik van de Bolsa Família door de PT-regeringen mag niet goedgekeurd worden, zeker niet als het overkwam als een brutale tactiek om miljoenen burgers afhankelijk te maken zodat Lula en Dilma aan de macht konden blijven. Inkomensoverdracht is één zaak, de constructie van een politieke klantenbinding tussen een kwetsbare groep van de bevolking en een bepaalde politieke groepering, een andere.

Het is een goed recht van de PT om een ministerie te willen bezetten in de nieuwe regering, maar wel niet om de verkeerde redenen.

Foto boven: Simone Tebet en Janja, echtgenote van de verkozen president

Bron

Foto: Twitter

#FernandoHaddad #JairBolsonaro #PT #SimoneTebet #Lula #DilmaRousseff #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page