top of page
  • Observer

Politieke klasse krijgt volle laag in nieuwe peiling

Het is belabberd gesteld met het geloof van de Braziliaanse burgers in hun politici. Op iets meer dan een jaar van de volgende verkiezingen (voor een nieuwe president, parlementsleden en leden van de regeringen in de deelstaten) verwerpen de meeste Brazilianen de politieke klasse, en dit zonder een onderscheid te maken tussen de vele politieke partijen en een of andere regeringsmodel. Volgens een recente peiling van het instituut Ipsos voelt slechts 6 % van de Braziliaanse kiezers zich vertegenwoordigd door de politici waar ze eerder voor stemden.

86 % van de ondervraagden vindt dat de democratie niet gerespecteerd wordt in hun land, slechts 50 % beschouwt een democratische regering als het beste regime voor het land.

81 % gaat akkoord met de stelling dat Brazilië’s probleem niet dat van partij A of B is maar wel het gevolg van het bestaande politieke systeem. De graad van corruptie is volgens de ondervraagden de reden waarom Brazilië nog altijd niet tot de eerste wereld behoort, hoewel de rijkdom van het land dat eigenlijk al lang had moeten toelaten. 88 % vindt dat de Brazilianen zich moeten verenigen i.p.v. zich te laten opdringen in een of andere hoek door politici die blijven hameren op de polarisatie tussen rechts en links.

Ipsos ondervroeg 1.200 mensen in 72 verschillende municípios, tussen 1 en 14 juli jongstleden.

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page