top of page
  • Observer

Politieke machtsstrijd in Rio de Janeiro

WitzelBolso

“Een ex-kapitein tegen een ex-marinier”, zo omschrijft columnist Ricardo Noblat de huidige machtsstrijd tussen president Bolsonaro en gouverneur Witzel in Rio de Janeiro.

Indien een chef van de FP (federale politie), zoals zakenman Paulo Marinho onthulde, in staat is om Flávio Bolsonaro – zoon van de president, vandaag senator – vooraf in te lichten dat hij het doelwit is van een op komst zijnde operatie die hem en vooral zijn vader, toen nog presidentskandidaat, ernstig zou kunnen benadelen, waarom zouden er dan twijfels bestaan over het vooraf uitlekken van een andere operatie met als doelwit gouverneur Wilson Witzel en zijn echtgenote?

Die operatie komt op het juiste moment voor Bolsonaro. Hij heeft het momenteel niet makkelijk, vormt zelf het onderwerp van een onderzoek omwille van zijn tussenkomsten bij de leiding van de PF, en/of pogingen daartoe. Zijn smartphone wordt mogelijk in beslag genomen voor een expertise. Onderzoeken op het niveau van het hooggerechtshof STF betreffen verdachtmakingen tegen zijn zonen. Zijn beleid (of eerder het gebrek daaraan) m.b.t. de strijd tegen de pandemie roept veel vragen op, iets wat hem later zal aangerekend worden met een peperdure factuur.

Maar dit betekent nog lang niet dat de operatie tegen het echtpaar Witzel besteld werd door Bolsonaro, om zijn jeuk te verlichten. De opmerkingen van de bolsonaristas van gisteren, over de mogelijkheid dat het echtpaar betrokken was in bandietenstreken, vormen geen bewijs dat ze vooraf op de hoogte waren van de operatie.

Sinds januari van dit jaar verschenen er al verscheidene berichten in de Braziliaanse kranten over nieuwe operaties van de PF, kaderend in het Lava Jato onderzoek (jawel, nog steeds). In de jongste uitgave van het weekblad Veja werd er al verwezen naar de donkere wolken boven de Witzels. Ook in de wandelgangen van Brasília gonst het al weken van geruchten.

De federale politie is afhankelijk van de gerechtelijke instanties om in actie te treden. De toelating tot de actie kwam van minister Benedito Gonçalves van het op één na hoogste gerechtshof STJ (Superior Tribunal de Justiça). Zijn bevel was goed gefundeerd door andere ministers en gerespecteerde advocaten. De onderzoeken lopen al van in de tijd dat Sérgio Moro nog minister van Justitie was, en Maurício Valeixo (later vervangen door Bolsonaro) directeur-generaal van de PF. De krant Estadão onthult vandaag dat Helena Witzel, advocate van beroep, maandelijks R$ 15.000 uitbetaald kreeg van een bedrijf, betrokken in de corruptieaffaire die het doelwit was van de operatie.

Rio de Janeiro staat voor een oorlog tussen twee politieke fracties: de eerste onder het commando van Bolsonaro, de tweede onder het bevel van Witzel, de ex-kapitein tegen de ex-marinier. In 2018 sloten beiden zich aan elkaar voor de verkiezingen. De scheiding kwam nadat Witzel, op een dag dat hij samen met Bolsonaro zijn stad overvloog, hem vertelde dat hij zich kandidaat zou stellen als president, bij de volgende verkiezingen.

Iedere fractie heeft zijn eigen gewapende arm – agenten van diverse polities, leden van de militie, met of zonder verbinding met de drugshandel, en de twee grootste misdaadorganisaties, het CV (Comando Vermelho) en PCC (Primeiro Comando da Capital). De verwarring rond de ‘rachadinha’ affaire van Flávio Bolsonaro en de moord op raadslid Marielle Franco zal uitvoerig gebruikt worden om de oorlog nog wat bloediger te maken.

Witzel kan gevaarlijker zijn voor Bolsonaro dan andersom. Het ligt in de verwachtingen dat de provincieraad (Assembleia Legislativa) een impeachment proces zal opstarten tegen Witzel om een einde te maken aan zijn mandaat. Zelfs indien hij hier ongedeerd uitkomt, dan nog zal het erg moeilijk worden om nog ooit verkozen te worden. Zijn project om Bolsonaro op te volgen is naar de haaien. Iemand die in het nauw gedreven wordt, doodt iemand anders om zelf te overleven.

De oorlog is nog maar net begonnen en er is al een slachtoffer, met name de federale politie. Hun neutraliteit kwam in het gedrang. Die twijfels zullen nog aangroeien indien procureur-generaal Augusto Aras oordeelt dat Bolsonaro, in tegenstelling tot de beschuldigingen van Sérgio Moro, niet probeerde om bij hen tussen te komen.

Het zijn vreemde tijden waarin een overschot aan bewijzen dient om vergiffenis te schenken, niet om aan te klagen en te veroordelen.

Bron

Foto's: Facebook

#PauloMarinho #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #STJ #Estadão #MaurícioValeixo #FlávioBolsonaro #AugustoAras #STF #WilsonWitzel #Veja #SérgioMoro #RicardoNoblat

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page