top of page
  • Observer

Portugal: Elke 10 minuten een verblijfsvergunning

Rua-Bacalhoeiros---Lissabon

De Portugese dienst voor vreemdelingen SEF (Serviço de Estrangeiros e Fronteiras) gaf vorig jaar aan 28.000 Brazilianen een toelating om in hun land te komen wonen. Hiermee loopt het totaal aantal Brazilianen, wonende in Portugal, op tot meer dan honderdduizend. Enkel in de vier eerste maanden van dit jaar kregen 17.000 Brazilianen een verblijfsvergunning, neerkomend op een gemiddelde van 6 per uur, of 1 vergunning om de tien minuten.

De betrokkenen geven de onveiligheid en de slechte economische toestand in eigen land op als belangrijkste reden voor hun keuze.

Bij die nieuwe immigranten zijn er heel wat die verhuisden met het nodige geld om te investeren in zaken ofwel in immobiliën. Volgens de “Associação de Profissionais e Empresas de Mediação Imobiliária” in Portugal werden de Brazilianen de voornaamste investeerders in immobiliën in steden als Lissabon en Porto. Over het ganse land lopen zij enkel achterop in vergelijking met de Fransen. De lokale pers spreekt al over Lissabon als het “nieuwe Miami” van de Brazilianen.

Ondanks dat vele Brazilianen een verblijfsvergunning bekomen, gebaseerd op een investering, is het zo dat de meerderheid die bekomt door een arbeidscontract, of door een familiale reünie – wanneer een van de leden van de familie reeds een vergunning bekwam om andere redenen.

Een en ander zorgde voor een flinke overbelasting van de diensten die verantwoordelijk zijn voor de uitreiking van verblijfsvergunningen. Verscheidene onthaalpunten kunnen op dit moment zelfs geen afspraken meer vastleggen voor de vernieuwing van een vergunning tot aan het einde van dit jaar. Om deze reden werd een uitbreiding van de uurregeling aangekondigd van het onthaal, normaal lopend tot 16h, maar nu tot 20h.

Zakenlui die voorheen overwogen om naar de USA te emigreren met hun familie, wijzigden hun plannen nadat president Trump aan de macht kwam en de spelregels strenger maakte. Portugal is een goed alternatief, niet in het minst omdat er eveneens Portugees gesproken wordt, ook al verschilt dat enigszins van het Braziliaanse Portugees.

Portugal heeft te maken met een veroudering van hun bevolking en lagere geboortecijfers, waardoor immigranten verwelkomd worden. Ondanks de intrede van buitenlanders zakte het inwonersaantal vorig jaar met 14.000 mensen. Volgens de Portugese overheid compenseert het aantal buitenlanders het verlies aan actieve inwoners.

Bron

Foto boven: woonblokken in de Rua Bacalhoeiros – Lissabon – Portugal

Foto: Agliberto Lima - Fotos Públicas

#BraziliëNieuwsOnline #DonaldTrump #Porto #Miami #Lissabon #Portugal

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page