top of page
  • Observer

Potten en pannenprotest: wat erachter zit

GovernoColetivaCovid19

Op een spontane manier trokken Braziliaanse burgers gisterenavond naar de terrassen van hun appartementen om er luid tegen potten en pannen te slaan, bij wijze van protest tegen president Bolsonaro. Dat gebeurde niet alleen in Rio de Janeiro, Brasília en São Paulo, maar in vrijwel alle grote steden van het land. Het gaat om Brazilianen die het beu zijn dat hun president blijkbaar maar één talent heeft, met name om crisissen die hij normaal gesproken in goede banen moet leiden, nog te verergeren.

De symbolische waarde van deze manifestatie, onafhankelijk van de afmetingen, is veel groter dan die van vorige zondag toen groepen bolsonaristas, aangemoedigd door de president, de straat op gingen om de sluiting van het parlement te eisen, en de arrestatie van politici en ministers van het hoogste gerechtshof STF.

Bolsonaro vierde toen duchtig mee en loofde de manifestatie die hij omschreef als een “spontane uiting van de mensen die zijn beleid steunen”, een “actie van het volk”. Zijn populistische uitleg begon al te smelten op maandagavond toen de pannenslag voor het eerst te horen was, een uiting van ontevredenheid door de mensen die het niet met hem eens zijn.

Bolsonaro ziet zijn populariteit ook zienderogen dalen op de sociale media. Het is bekend dat hij voornamelijk belang hecht aan het aantal volgers, klikjes en interacties in de virtuele wereld, de enige werkelijkheid die hij echt ziet. Door de onvermijdelijke confrontatie met de echte werkelijkheid, na het minimaliseren van een dodelijke pandemie, probeerde hij wat kordater over te komen en twitterde: “Het hangt van ons allemaal af of wij deze uitdaging zullen overwinnen”, vroeg om “sereniteit” en dat “de bevolking en de regering, samen met de andere machten, hun krachten zouden verenigen om de Braziliaanse bevolking te beschermen”. Dergelijke woorden, komend van iemand die kort voordien nog sprak over “een machtsstrijd van die kerels”, verwijzend naar de voorzitters van Kamer & Senaat, en kritiek gaf op de zinvolle maatregelen van de gouverneurs in de deelstaten, vormen een vooruitgang. Hoelang zal hij het volhouden op de ingeslagen weg?

In dezelfde zin waarin hij vraagt dat iedereen zou samenwerken in de confrontatie met deze crisis, zei hij ook dat “de chaos enkel in het belang is van diegenen die het slechtste wensen voor Brazilië”. M.a.w. zelfs wanneer hij wil aantonen dat hij regeert in het belang van iedereen, verwijst hij naar mogelijke samenzweringen, op dezelfde manier waarop hij zijn politieke carrière opbouwde en erin slaagde om president te worden.

Indien hij echt bezorgd is voor de bevolking en zich wil gedragen als de president van de republiek, dan moet hij nu categoriek zijn en de oproep voor een nieuw protest van zijn aanhangers, gepland op 31 maart, verjaardag van de staatsgreep van 1964, expliciet afraden. Dat deed hij tot nog toe niet, integendeel: via Twitter liet hij weten dat er gisterenavond een “panelaço” (pannenslag) plaatsvond als steun voor zijn regering, en als antwoord op het potten en pannenprotest dat even tevoren te horen was, tegen zijn persoon, door mensen die nu verplicht thuis moeten blijven en het niet meer kunnen aanzien dat een regeerder er alles aan doet om de pandemie te polariseren, hierdoor de situatie nog verergerend.

De show die gisteren opgevoerd werd voor de pers, waarbij hij en zijn ministers met een mondmasker probeerden aan te tonen dat ze ten dienste staan van de bevolking (foto boven), was niet erg overtuigend. Zelfs binnen de regering zijn er mensen die vinden dat hij kan gemist worden in deze strijd, dat hij de anderen enkel in verlegenheid brengt.

Volgens de jongste berichten loopt minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta, het gevaar om vervangen te worden door de chef van Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária), Antonio Barra Torres, een bolsonaristische arts die er geen graten in zag om de president te vergezellen tijdens zijn deelname aan de manifestaties van vorige zondag, vlak voor het Palácio do Planalto. Torres zag er blijkbaar geen graten in dat er een gevaar bestond van besmetting met het coronavirus voor zijn chef.

De Braziliaanse president voedt zichzelf met het uitvinden van crisissen. Bij de eerste echte grote crisis van zijn regering, wordt duidelijk uit welk hout hij gesneden is.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR

#BraziliëNieuwsOnline #AntonioBarraTorres #Twitter #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #LuizHenriqueMandetta #Anvisa

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page