top of page
  • Observer

Praten over Bolsonaro

Bolsonaro-Rosario

Tot nog toe hebben de Braziliaanse media niet echt veel aandacht besteed aan de opkomst van de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro. Als er wat te melden was, dan gebeurde dat gewoon, meer niet. Als het aan columniste Tereza Cruvinel (Jornal do Brasil) ligt, dan moet er net meer over hem gepraat worden. Een vertaling van haar standpunt volgt hieronder.

Het zogenaamde politieke centrum van Brazilië, grotendeels samengesteld uit de partijen die verantwoordelijk waren voor de afzetting van Dilma Rousseff, onderschatten al geruime tijd de kandidatuur van Bolsonaro. Die kandidatuur zou al snel in elkaar zakken zonder een stevige partijstructuur en zonder zendtijd op de televisie. De extreemrechtse kandidaat groeide in alle stilte, als een giftige bloem die ooit nog van pas zou komen. Lula werd geblokkeerd en links zou geen andere levensvatbare kandidaat hebben. De regering van Michel Temer zou goede resultaten kunnen voorleggen, en een rechtse kandidaat, mogelijk een ‘tucano’ (PSDB), zou de tweede kiesronde halen, samen met Bolsonaro. Links Brazilië zou geen andere keuze hebben om erger te vermijden, en stemmen op Bolsonaro’s tegenstrever. Bolsonaro zou in dit schema enigszins kunnen vergeleken worden met Marine Le Pen die links Frankrijk dwong te stemmen op de conservatieve Macron. Maar het verliep anders.

Lula werd inderdaad opgesloten en zal niet kunnen deelnemen aan de verkiezingen, maar Temer’s populariteit zonk tot een nooit eerder gezien dieptepunt en het beloofde herstel van de economie kwam er vooralsnog niet. De logische kandidaat van de tucanos, Aécio Neves, verbrandde zijn vingers in de JBS-affaire en werd uitgeschakeld. Ex-gouverneur Geraldo Alckmin lijkt maar niet te slagen in de lancering van zijn kandidatuur en de andere kandidaten blijven sputteren in het centrum.

De jongste peiling laat er geen twijfel over bestaan: Bolsonaro haalt de eerste plaats in de scenario’s zonder Lula met 18,3% en zal de tweede ronde halen waar hij het zou opnemen tegen Marina Silva of Ciro Gomes, dit indien de verkiezingen nu zouden plaatsnemen. Dit zou centrum-rechts voor de keuze stellen: ofwel steun geven aan Bolsonaro, ofwel tegen hem via een stem op een van de kandidaten van centrum-links. Senator Cristovam Buarque drukte het zo uit: “Aan de rechterkant is er een ongekende beweging van duidelijk antidemocratische inspiraties. Aan de linkerkant voedt een anachronistische visie regressieve utopieën van autoritair socialisme”.

Het wordt dus tijd om meer over Bolsonaro te praten en daarom volgt hieronder een bloemlezing van zijn uitspraken, geïnspireerd door de compilatie van tweets van de Amerikaanse president Donald Trump, verzameld en gepubliceerd door The New York Times.

“De vergissing van de dictatuur bestaat erin dat zij martelden i.p.v. te doden”

“Ik zou u niet verkrachten omdat u dat niet verdient” (gericht aan deputada Maria do Rosário – PT – zie foto bovenaan)

“Vrouwen moeten een lager loon krijgen omdat ze zwanger kunnen worden”

“Ter gedachtenis aan kolonel Carlos Alberto Brilhante Ulstra, de grote schrik van Dilma Rousseff” (toen hij stemde voor haar afzetting, verwijzend naar de marteling die zij onderging tijdens het militaire regime)

“Wie naar beenderen zoekt, dat zijn honden” (Over de zoektocht naar stoffelijke resten van leden van de ‘Guerrilha do Araguaia’, een communistische verzetsgroep die opereerde vanuit het Amazone gebied. Een meerderheid van hen kwam om het leven door militaire operaties. Tot op vandaag worden meer dan 50 van hen nog steeds vermist)

“Pinochet had beter meer mensen omgebracht”

“De militaire politie had 1.000 gevangenen moeten doden, niet 111” (over de slachtpartij in de gevangenis Carandiru, na een opstand, op 2 oktober 1992)

“Ik ga er niet meer tegen strijden, noch discrimineren, maar als ik nog eens twee mannen elkaar zie kussen op straat, geef ik ze een pak slaag” (commentaar over een foto van ex-president Fernando Henrique Cardoso met een LGBT vlag in zijn handen)

“De magerste onder hen woog zeker 7 arrobas (oude gewichtsmaat – 7 arrobas is om en bij 100kg). Ze voeren geen klap uit! Ik denk dat ze zelfs niet eens nuttig zijn om zich voort te planten” (over ‘quilombolas’, oude gemeenschappen van ex-slaven)

“Er moesten minstens 30.000 corrupten gefusileerd worden, te beginnen met president Fernando Henrique Cardoso” (over de militaire coup in 1964)

“Ik zou niet eens een vliegtuig binnenstappen mocht de piloot een ‘cotista’ zijn. Ik zou ook niet willen geopereerd worden door een dokter-cotista” (cotista is iemand die gestudeerd heeft aan een hogeschool of universiteit, dankzij de wet Lei de Cotas waardoor de scholen verplicht worden om plaatsen te reserveren voor kandidaten die anders geen toegang zouden kunnen krijgen wegens hun afkomst en gebrek aan middelen)

“Het werden vier mannen. Bij het vijfde kind had ik een kleine inzinking en het werd een vrouw” (over zijn kinderen)

“U bent een idioot! U bent een analfabeet! U bent gecensureerd!” (Bij een interview door reporter Manuela Borges van Rede TV)

“Er werd veel lood verkwist aan Lamarca. Ze hadden hem beter omgebracht met enkele flinke wapenslagen” (over de schietpartij waarbij militant Carlos Lamarca werd omgebracht tijdens het militaire regime)

“Het doel bestaat erin dat hij zijn mond opent. De kerel moet dooreen gerammeld worden opdat hij zou spreken” (over martelingen)

“Spreek mij niet over militaire dictatuur. Er verdwenen niet meer dan 282 mensen. De meerderheid onder hen waren marginalen, bankovervallers, ontvoerders”

“Door te stemmen verandert er niets in dit land, enkel door een burgeroorlog”

Bron: Jornal do Brasil

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#GuerrilhadoAraguaia #CiroGomes #ManuelaBorges #AécioNeves #CarlosLamarca #GeraldoAlckmin #MarineLePen #BraziliëNieuwsOnline #MariadoRosário #DonaldTrump #Pinochet #JairBolsonaro #CarlosAlbertoBrilhanteUlstra #MarinaSilva #FernandoHenriqueCardoso #TerezaCruvinel #Macron #RedeTV #Lula #DilmaRousseff #JornaldoBrasil

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page