top of page
  • Observer

President doet oproep om te vasten

Jejum

In een interview door Radio Jovem Pan zei president Jair Bolsonaro dat hij zich verplicht ziet om “een beslissing te nemen indien er tegen volgende week nog altijd niet gewerkt wordt, tenminste een graduele herneming”. Hij herhaalde ook dat het zinloos is om zich te beschermen tegen het coronavirus dat “enkel een minderheid zal doden, en een meerderheid zal laten omkomen van de honger, depressiviteit, zelfmoord, psychiatrische problemen”.

Andermaal keerde hij terug naar het verdedigen van een “verticale isolatie” (enkel voor risicogroepen) om de pandemie onder controle te krijgen, en zei dat hij nog niet ingreep om de economische activiteiten te hervatten omdat hij zich “bedreigd” voelt: “Ik word langs alle kanten bedreigd. Er wordt zelfs gezocht naar een manier om mij af te zetten, zonder dat daar een legaal motief voor bestaat. Een president kan veel doen, maar mag niet alles doen wat hij wenst. Er lopen machtige mensen rond in Brasília die wachten om mij te zien struikelen. Ik wacht er enkel op dat de bevolking meer gaat eisen”.

In hetzelfde interview toonde hij zijn ongenoegen omtrent minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta, die volgens hemSTF, niet nederig genoeg is: “Mandetta weet al dat er onenigheden bestaan tussen ons. Ik ga hem nu niet ontslaan, te midden van een oorlog. Maar ik heb hem al gewaarschuwd. Hij zou op bepaalde momenten meer naar de president moeten luisteren. Geen enkele van mijn ministers is onaantastbaar”, aldus Bolsonaro.

Mandetta gaf inmiddels al een antwoord op de uitspraak van Bolsonaro: “Wie een populair mandaat heeft, die mag spreken; wie dat niet heeft zoals ik, die werkt”.

Bolsonaro kondigde ook aan dat hij een dag zal uitroepen om te vasten tegen het coronavirus: “Vrede, kalmte. Wie gelovig is, de Heer is met ons, geloof in God. En we gaan in op de vraag van katholieken en evangelische gelovigen om een vastendag uit te roepen voor de ganse bevolking opdat de mensen zo snel mogelijk zouden bevrijd worden van dit kwaad”. De oproep werd alvast gelanceerd via de sociale media door aanhangers van de president (illustratie bovenaan).


EconomistCharge

Hij suggereerde tenslotte ook dat hij met één pennetrek een decreet kan uitvaardigen dat toelaat dat de handelaars hun werk weer mogen opnemen: “Het project is al klaar voor ondertekening indien nodig. Indien het STF (hoogste gerechtshof) of het parlement de effecten van het decreet niet annuleert, dan gaat de handel weer open. Zo werkt dat”, aldus Bolsonaro.

Misschien is het tijd dat iemand hem toont wat er momenteel in Ecuador gaande is waar stoffelijke overschotten op straat achter gelaten worden, extreme toestanden die ook in Brazilië niet onmogelijk zijn, afhankelijk van de koers die de overheid vaart.

Bron

Illustraties: Twitter / The Economist

#BraziliëNieuwsOnline #RadioJovemPan #JairBolsonaro #Ecuador #LuizHenriqueMandetta

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page