- Observer
President zijn is geen lachertje

Ex-president Fernando Henrique Cardoso (87 – PSDB) werd op de rooster gelegd door reporter Bernardo Mello Franco (O Globo) en zei hierbij o.m. dat hij de plaatsvervanger van Lula als een pop beschouwd: “Ik heb een goede persoonlijke relatie met Haddad, maar heb sterke twijfels omdat hij gezien wordt als een marionet van Lula. Een president moet op eigen krachten kunnen regeren”.
Het is niet de eerste keer dat FHC zo reageert. Na het tweede mandaat van Lula, in 2010, bestempelde hij Lula’s opvolgster Dilma Rousseff als een “buiksprekerpop”, bewogen door Lula. Er is echter een verschil. In 2010 kon Lula niet opnieuw president worden omdat de wet niet meer dan twee opeenvolgende mandaten toelaat. Deze keer kan het niet omdat hij veroordeeld werd in tweede instantie. De wet Ficha Limpa laat niet toe dat een veroordeelde een politiek mandaat uitvoert. Bovendien zit Lula nog altijd in de cel.
Is een verkiezing zonder Lula een fraude?
“Neen. Er komen verkiezingen, en de PT zal deelnemen. Het Comité voor mensenrechten van de UN verklaarde dat Lula kandidaat moet zijn. Waar is dat op gebaseerd? Moet de Braziliaanse wetten dan niet gerespecteerd worden? De wet is duidelijk. En volgens die wet kan is hij niet gekwalificeerd als kandidaat. Hoe kan het TSE (kiestribunaal) hem dan registreren? Het was Lula zelf die de wet Ficha Limpa ondertekende. Wie veroordeeld werd door de rechtbank van tweede aanleg voldoet niet aan de voorwaarden om kandidaat te zijn. De wet dient opgevolgd te worden”.
Over een mogelijke terugkeer van de klassieke polarisatie tussen de PT en de PSDB
“De PT is van mening dat de tweede kiesronde zal gaan tussen Haddad en Alckmin. Ik denk eerder dat het tussen Bolsonaro en Alckmin zal gaan”.
En als de PSDB er niet in slaagt?
“Ik zou er niets op tegen hebben dat de PT ons steunt. Dat betekent uiteraard dat ook geen obstakels mogen zijn in omgekeerde weg. Maar wij denken anders. Volgens mij moet dat kunnen in een democratische visie”.
Over Geraldo Alckmin
“Zijn trage opstart is niet te wijten aan gebrek aan eigen materiaal, maar aan de “stofwolk”, veroorzaakt door het fenomeen Bolsonaro. De media besteden aandacht aan alles wat nieuw of extravagant is. Toen Bolsonaro opdook, zei ik: hij gaat stijgen in de peilingen. Zolang Alckmin gehinderd wordt door die stofwolk, zal het moeilijk zijn. Maar hij komt er altijd doorheen. Ik werd zelf kandidaat in 1994. In mei van dat jaar zei ik tegen Ruth (zijn overleden echtgenote): ik stop ermee. Ik scoorde toen 12%, Lula haalde 40%. Men geloofde er niet in. In augustus begon ik te stijgen, en in oktober won ik in de eerste kiesronde. Het Plano Real speelde daar zeker een rol in. Maar het gaat niet alleen om wat je doet, wel wat je zegt. Je moet de bel laten rinkelen. Geraldo won verscheidene keren in São Paulo. Hij is een arts, heeft ervaring, verrijkte zich niet in de politiek en smijt niet met geld. Dat moet getoond worden. Het volstaat niet om sympathiek te zijn, je moet ook betrouwbaar overkomen”.
Hoe zit het dan met Laurence Casagrande (ex-medewerker van Alckmin, preventief aangehouden wegens het wegsluizen van overheidsgelden bij de Rodoanel werken)?
“Er worden veel werken uitgevoerd in São Paulo. Het is niet uitgesloten dat sommige medewerkers er iets aan verdienden. Maar ik heb niets naar Geraldo Alckmin zien gaan. Er is niets wat zijn imago kan benadelen”.
Wat vindt hij van de kandidatuur van Bolsonaro?
“Hij jaagt me schrik aan. Het ontbreekt hem aan ervaring en aan een democratische visie om de anderen te aanvaarden. Het ergste, voor mij, zijn de simpele en autoritaire oplossingen die hij voorstelt. Ik geloof daar niet in. De dingen zijn ingewikkeld en de mensen moeten overtuigd worden. Hoe kan je regeren in een versnipperd land als het onze zonder samen te werken? Echter, er heerst angst en haat tussen het volk. In Brazilië gaat het, naast de onzekerheid, om veel geweld en corruptie. De roep naar een krachtige en eenvoudige oplossing is erg groot. Oost-Europa zwenkt naar rechts, in sommige gevallen zelfs naar neo-fascisme. Donald Trump brak door met dergelijke straffe taal. Bolsonaro weerspiegelt onze onzekerheid. Maar wat deed hij ooit als volksvertegenwoordiger? Ik weet het niet. Ik weet wel dat hij mij op een bepaald moment voor een vuurpeloton wou brengen. Ooit zei hij dat het land een burgeroorlog nodig heeft, zelfs als dat het leven zou eisen van 30.000 mensen. Hij heeft een erg simplistische visie op de geschiedenis”.
Marina Silva verklaarde dat, indien zij verkozen wordt, ze de intentie heeft om met de beste en bekwaamste mensen te regeren. Wat vindt u daarvan?
“OK, goede voornemens helpen. Zeker in een klooster of in de universiteit. In de politiek is een flinke portie realiteit nodig. Ik hou van Marina, kan goed met haar om, maar ik denk niet dat ze de tweede stemronde zal halen. Ze heeft erg weinig tijd op de televisie. Haar kandidatuur vertoont een zekere fragiliteit, een persoonlijke fragiliteit. De mensen voelen dat aan. Zij heeft een punt maar er ontbreekt een klein beetje kwaadaardigheid (lachend)“.
“President zijn van deze republiek is geen lachertje. Ik weet niet waarom zoveel mensen dat willen zijn… “
Foto: Valter Campanato – Agência Brasil
#Rodoanel #LaurenceCasagrande #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #DonaldTrump #JairBolsonaro #MarinaSilva #FernandoHenriqueCardoso #PT #FichaLimpa #PSDB #DilmaRousseff