top of page
  • Observer

Presidentieel debat: vrouwen komen er sterker uit

Debat

In de peilingen is ex-president Lula de favoriet. In de debatten zijn de twee vrouwelijke kandidaten, Simone Tebet en Soraya Thronicke het sterkst, zo bleek ook uit het tweede presidentieel debat van gisterenavond.

Ex-president Lula kwam niet opdagen en zijn lessenaar stond leeg. President Bolsonaro vertelde meer van hetzelfde, Ciro Gomes schoot soms raak en soms mis, Luiz Felipe D’Ávila werkte mee en nieuwkomer Padre Kelmon (die eruit ziet als een orthodoxe priester maar dat niet schijnt te zijn) toonde aan waarom hij aanwezig was, met name als hulpje van Bolsonaro.

De president was zelfverzekerd, wat meer op zijn gemak dan bij andere debatten, maar was allesbehalve schitterend en niet echt relevant zoals van hem verwacht wordt. Het is zo goed als zeker dat deze nieuwe confrontatie hem geen enkele stem extra opbracht, noch dat hij erin slaagde om de tendens van de peilingen om te keren, ook niet de kans dat hij er in de eerste ronde al uit ligt.

De grote afwezige, ex-president Lula, werd het doelwit van de tegenkandidaten en kreeg beschuldigingen naar het hoofd geslingerd van allen, niet alleen over zijn afwezigheid maar voornamelijk over de corruptie onder de PT-regeringen.

Zowel Lula als Bolsonaro kregen klappen, maar de president was aanwezig om zich te verdedigen en aan te vallen, terwijl Lula er de voorkeur aan gaf om op grote afstand deel te nemen aan een kiesmeeting voor een reeds overtuigd publiek in plaats van een debat in het belang van het ganse land en van alle kiezers. Soraya Thronicke: “Een kandidaat die wegloopt voor een sollicitatiegesprek is lafheid, echt iets voor iemand die niet houdt van werken”.

Naast corruptie werd er ook gediscussieerd over economie, honger en armoede, een aanval op de gerechtelijke machten, meningsverschillen over abortus, verwarring over het thema feminisme waarbij beide vrouwelijke kandidaten flink in de tegenaanval gingen met het “orçamento secreto” (geheime begroting). De zogenaamde orthodoxe priester zorgde hierbij enkel nog voor meer verwarring.

Bolsonaro kreeg een flinke veeg uit de pan van Soraya Thronicke: “Não cutuque onça com essa sua vara curta” (prik geen jaguar met die korte stok van je), en: “Wie was het die geld weghaalde uit de ‘farmácia popular’ (apotheken met goedkope of gratis geneesmiddelen voor noodlijdenden) maar het wel mogelijk maakte dat zijn vriendjes Viagra konden kopen?”.

Simone Tebet ging ook in de aanval: “De geheime begroting is corruptie bij de federale regering, dit om stemmen te kunnen kopen voor een herverkiezing door geld weg te halen bij de sectoren gezondheid en opvoeding”.

Het is op deze manier dat beide vrouwen op de frontlijn van het dispuut mogelijk geen stemmen, maar wel nieuwsgierigheid, bekendheid en respect opwekken. Het zijn kandidaten die veel groter uit deze verkiezingen zulen komen dan toen ze erin stapten, dit in tegenstelling met Ciro Gomes die ook geen kans maakt op een overwinning, veel verliest van wat hij reeds had, en niets wint wat hij nog niet had.

Bron

Foto: Reproductie YouTube

#CiroGomes #PadreKelmon #JairBolsonaro #SorayaThronicke #SimoneTebet #Lula #LuizFelipeD039Ávila #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page