top of page
  • Observer

Proost! Cheers! Santé! Salud! Zum Wohl! Saúde!

Caipirinha

Het recentelijk handelsakkoord, afgesloten tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, kan de export van ‘cachaça’ een boost geven. Die export vertegenwoordigt vandaag minder dan 1% van de totale productie (volgens de gegevens van de ‘Associação Nacional de Produtores de Cachaça de Alambique’ – Anpaq). De overeenkomst houdt ook de vrijstelling in van de export taksen tussen beide blokken (nog steeds in discussie), maar ook de erkenning van de geografische afkomst van deze, typisch Braziliaanse alcoholische drank, een suikerrietdistillaat, vergelijkbaar met witte rum (denk aan het bekende drankje caipirinha, op basis van cachaça).

De Braziliaanse producenten die nu al exporteren, kijken reikhalzend uit naar de vrijstelling van belasting die geleidelijk aan zal ingevoerd worden in een periode van vijf jaar. De verwachting bestaat erin dat cachaça, na gin en rum, de volgende drank zal zijn die succes maakt in Europa. Naast het enthousiasme van deze producenten bestaat ook de vrees dat de belastingvrijstelling op geïmporteerde dranken ertoe zal leiden dat Brazilianen hun cachaça stilaan meer gaan inruilen voor whiskey, rum of een ander distillaat.

Cachaca

Op dit moment bedraagt de totale waarde van de export 15,6 miljoen dollar; 19,8% daarvan komt uit de USA. Het aandeel van Nederland bedraagt 3,13%. Wat het exportvolume betreft is Paraguay de grootste afnemer met 24,86%. Nederland zorgt voor 4,74% en België voor 2,55%.

Niemand twijfelt eraan dat de opening van de markt de cachaça zal introduceren in gans de wereld en de, nu nog bescheiden exportcijfers, aanzienlijk zal verhogen. Vorig jaar werd er slechts 8,4 miljoen liter cachaça uitgevoerd, en dat van een productie van 1,2 miljard liter. De deelstaat Minas Gerais (verantwoordelijk voor 44% van de nationale productie) zou wel eens de grootste begunstigde kunnen worden van dit akkoord.


Cachaca-Arti

Het grootste deel (80%) van de cachaça die geëxporteerd wordt, is industrieel. De rest (20%) is artisanaal.

Volgens berekeningen bedraagt de basisprijs van een fles cachaça nu 6 euro; na de kosten van de logistiek en taksen wordt dat 11 euro, bijna een verdubbeling.

Het handelsakkoord zal zorgen voor een aanzienlijke verlaging en een nieuw koperspubliek, anderzijds ook nieuwe concurrenten. De Braziliaanse producenten verdedigen een tarief in verhouding tot de alcoholische gradatie, niet tot de toegevoegde waarde.

Volgens mensen uit de sector zal de opening van de markt aanpassingen vragen van de stokerijen. Zij menen dat de kleine producent erop vooruit kan gaan en goede resultaten kan bekomen, maar wel beseffend dat export tweerichtingsverkeer is en dat er concurrentie op komst is. In Brazilië bedraagt het marktaandeel van cachaça bij dergelijke producten 86%.

Bron

Foto's: Grupo Salinas - Wikimedia Commons (Thomas Dohrendorf - Eric Gaba)

#Anpaq #BraziliëNieuwsOnline #Cachaça #MinasGerais

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page