top of page
  • Observer

PT dient impeachment verzoek in

GleisImp

De arbeiderspartij PT diende vandaag officieel een verzoek in tot impeachment tegen president Bolsonaro. De naam van voormalig minister van Justitie Sérgio Moro, beschouwd als een tegenstander van de partij en de rechter die Lula achter de tralies liet zetten, wordt negen keer vermeld in de petitie.

Het verzoek werd uitgesmeerd op 73 pagina’s, getekend door zes verschillende partijen (PCdoB, PSOL, PCB, PSTU en PT), ondertekend door gerenommeerde juristen als Celso Antonio Bandeira de Mello, Mauro Meneses en Leni Strek.

De drie voornaamste argumenten:

1 – De beschuldiging van Sérgio Moro dat de president tussenkwam bij de federale politie om zijn familie te bevoordelen. Hierbij werden uittreksels gebruikt uit de getuigenis die Moro hieromtrent aflegde bij het onderzoek.

2 – De steun van Bolsonaro aan niet-democratische manifestaties waar de sluiting van het parlement geëist wordt en het hooggerechtshof STF, en de herinvoering van de AI-5, een strenge antidemocratische wet die van toepassing was op het hoogtepunt van de militaire dictatuur.

3 – Het derde argument betreft de posities van de president in het beleid van de strijd tegen het coronavirus.

Het verzoek van de PT komt terecht op een stapel van tientallen andere verzoeken die liggen te wachten op de tafel van Kamervoorzitter Rodrigo Maia die er tot nog toe geen gevolg aan gaf. Het feit dat de PT de grootste partij is van de oppositie, verstevigt de positie van Maia in het proces van de recente politieke toenadering tot het Palácio do Planalto.

Het verzoek bewijst eveneens dat Lula niet meer de alleenheerser is in de partij. Sinds de beschuldigingen van Moro tegen Bolsonaro, keerde hij zich tegen het indienen van een verzoek tot afzetting. Lula had altijd meer belangstelling om Moro af te kraken, de man die hem liet opsluiten. Partijvoorzitster Gleisi Hoffmann, immer en altijd een Lula-volgeling, was er eveneens tegen. De partijbasis echter, sprak deze keer luider en dreigde er zelfs mee het verzoek in te dienen zonder de goedkeuring van de koepel van de partij. Ook de PSOL oefende een grote druk uit.

Hoffmann gaf toe en deed vandaag haar best om een en ander te ventileren via Twitter. De vele honderden (erg) negatieve en soms grove reacties op haar berichten bewijzen evenwel dat de haat tegenover de PT nog altijd erg levend is.

Foto boven: Gleisi Hoffmann – Tekst: Wie het land schade berokkent en instabiliteit veroorzaakt, is de president – Bolsonaro is onbekwaam, administratief en politiek. Het ontbreekt hem aan de nodige menselijkheid om het land te regeren!

Bron

Foto: Facebook

#AI5 #BraziliëNieuwsOnline #PSTU #JairBolsonaro #PCB #PaláciodoPlanalto #GleisiHoffmann #PT #PCdoB #PSOL #Lula #RodrigoMaia #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page