top of page
  • Observer

Quaest: Bolsonarisme recupereert

LulBolStyl

In januari van dit jaar kreeg de regering Bolsonaro nog de goedkeuring van 45% van de Braziliaanse kiezers. Nu is dat 57% wat wil zeggen dat hij een deel van de kiezers recupereerde die 4 jaar geleden op hem stemden. Er bestaan nog altijd kansen dat Lula wint in de eerste kiesronde, maar minder dan een maand geleden.

De gegevens komen van de meest recente peiling van het in instituut Quaest dat 2.000 kiezers ondervroeg tussen 28 en 31 juli, in 27 deelstaten. Het is reeds de 14de peiling van het instituut sinds juli 2021.

Bolsonaro heeft eigenlijk geen regeringsprogramma nodig, iets wat hij trouwens nooit had. Hij beschikt over zijn “Bic” waarmee hij zonder enige scrupules decreten ondertekent die hem kunnen helpen om opnieuw verkozen te worden. Lula moet dringend uitleggen aan het publiek wat hij precies gaat doen als hij de verkiezingen wint.

Het principe zegt dat een politicus alles moet doen wat hij kan voor de armen omdat zij de trouwste kiezers zijn. Braziliaanse armen zijn wat pragmatischer.

Het pakket steunmaatregelen dat de regering aanbood aan de armen, begunstigt 19 miljoen families, ongeveer 66 miljoen mensen, niet allemaal kiesgerechtigd. In dat universum daalden de stemintenties voor Lula van 62% naar 52%. De eerste steunuitkeringen worden pas volgende week uitbetaald, vanaf 9 augustus.

De negatieve beoordeling van de regering behaalde het laagste peil sinds 2021. De perceptie dat de economie het grootste probleem is, zakte van 44% naar 40%. In de klasse waar het inkomen tot 2 minimumlonen bedraagt, verloor Lula 3 punten en kreeg Bolsonaro er 3 bij in een maand tijd.

Bij de jongeren, waar Lula overheerste, ging zijn percentage van 53% naar 44%, ondanks de aankondiging van de razend populaire zangeres Anitta die openlijk haar steun toezegde aan de PT-leider. Bolsonaro ging in de tegengestelde richting van 25% naar 31%.

Bij de rijksten ging de voorsprong van Bolsonaro op Lula van 4% naar 13%. In evangelische middens staat Bolsonaro 19% voorop Lula, voorheen 14%. Dit weekend trekt de president naar Recife in het noordoosten voor deelname aan een nieuwe Mars voor Jezus, samen met zijn echtgenote Michelle.

Felipe Nunes, directeur van Quaest: “De tweede kiesronde, waarover nu gediscussieerd wordt, zal enkel plaatsvinden indien Bolsonaro erin slaagt om genoeg stemmen af te nemen van Lula”. Hij concludeert ook dat de daling van de afwijzingsgraad lang duurt om te verschijnen in de peilingen: “De mensen wantrouwen de regering en de verklaringen van de president helpen niet om deze beweging in de stemintenties te stimuleren”.

Er is blijkbaar geen plaats voor een derde kandidaat. In de drie laatste peilingen verloor Ciro Gomes 1 punt. Wie met de buit gaat lopen is Lula.

Het antibolsonarisme blijft groter dan het antipetisme. Quaest vroeg: “Wat vreest u het meest?”. Antwoorden van de ondervraagden: het bolsonarisme (48%), het petisme (38%).

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert - Fabio Rodrigues-Pozzebom/ Agência Brasil

#CiroGomes #JairBolsonaro #Quaest #PT #Lula #Anitta #Recife #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page