top of page
  • Observer

Raadslid toont 'Mein Kampf' tijdens redevoering


João Henrique Catan (PL - de partij van ex-president Bolsonaro), raadslid van de deelstaat Mato Grosso do Sul, nam een exemplaar mee van Mein Kampf van Adolf Hitler, naar de raadszaal, en werd het doelwit van aanvallen nadat een verknipt stukje video van zijn toespraak verspreid werd op de sociale media.


Catan toonde het boek tijdens zijn toespraak waarin hij het had over de moeilijkheden om informatie te krijgen van de regering van zijn staat, als lid van de oppositie.


De gedeputeerde verwees naar het feit dat de raad van de provincie een meerderheid heeft van de regering en dat de moeilijke toegang tot informatie vergelijkbaar is met wat Hitler deed met het Duitse parlement.


Temidden van zijn kritiek op het autoritarisme toonde hij het boek en zei dat het verbod van de verkoop ervan, erop wijst dat de rechter wellicht "nog meer dictator" was dan Hitler, verantwoordelijk voor een totalitair regime waarbij miljoenen Joden uitgeroeid werden.


"Ik was bang om dit boek naar Brazilië te brengen omdat destijds een rechter, misschien meer dictator dan Adolf Hitler, de invoer en verkoop van Mein Kampf door Adolf Hitler verbood, het boek waarin hij zijn strategieën portretteert om het Parlement en de rechten van de volksvertegenwoordigers buiten spel te zetten. Door dit werk te tonen vraag ik om het Parlement te versterken, opnieuw op te bouwen en te reorganiseren zoals het Europese Parlement van Duitsland na de wederopbouw, dienend als inspiratie, ook voor ons die hier zijn via de Braziliaanse grondwet, geïnspireerd op het Germaans-Romeinse model", zo sprak de afgevaardigde.


Een video met een uittreksel van zijn redevoering werd verspreid via de sociale netwerken als een hulde aan het nazisme door het raadslid. Via zijn eigen officiële profiel weerlegde hij die kritiek, zei dat zijn uitspraak uit de context werd gehaald, en dat het in werkelijkheid om een kritiek op het nazisme ging.


In Brazilië is het wettelijk verboden om hulde te brengen aan het nazisme. Het gebruik van nazi-symbolen of propaganda voor dit regime wordt bestraft met opsluiting.


João Henrique Catan werd bekend nadat hij vorig jaar schoten afvuurde met een pistool gedurende de stemming van een wetsvoorstel van zijn hand. Het project erkende het risico van de schietsport activiteiten in de staat Mato Grosso do Sul. Catan was niet ter plaatse tijdens de stemming en verdedigde zijn standpunten op afstand, op een schietbaan, verklarend dat de schoten die hij afvuurde, bedoeld waren als een "waarschuwing voor het communisme".


Illustratie: YouTube Assembleia MS

1 weergave0 opmerkingen
bottom of page