top of page
  • Observer

Real neemt nieuwe duik

BRL-Caindo

Het electorale dispuut begon met hoge verwachtingen en weinig veranderingen in de peilingen. Lula was de absolute winnaar maar zag zijn kandidatuur geblokkeerd door het kiestribunaal. De Braziliaanse kiezers trekken op 7 oktober naar de stembus voor een van de meest onvoorspelbare gevechten voor het presidentiële lint sinds 1989.

De PT zet alles in op een gevaarlijke strategie om de stemmen van Lula over te hevelen naar zijn reserve, Fernando Haddad. Jair Bolsonaro (PSL), de extreem rechtse tegenstrever nam de eerste plaats van Lula over in de peilingen, maar wordt gehinderd door een groot afwijzingspercentage en door de aanslag op zijn persoon waardoor hij geen campagne meer kan voeren in de straten van Brazilië, een van zijn sterkste punten.

De financiële markten reageerden negatief op de uitslagen van de eerste peilingen en de dollar overschreed de grens van 4 reais, niet in het minst omdat kandidaten Geraldo Alckmin (PSDB) en Henrique Meirelles (MDB) er niet in slagen om enige emotie te ontketenen bij de kiezers.

Jair Bolsonaro onderging intussen een nieuwe chirurgische ingreep en moet nog even in de intensieve afdeling verblijven. Zijn recuperatie verloopt trager dan verwacht, ook al is hij voorlopig vrij van infecties. Er is geen sprake van dat hij zijn activiteiten kan hervatten voor de eerste kiesronde. Dat wordt gecompenseerd door de commotie die de aanslag veroorzaakte, maar er bestaat een grote kans dat hij zich ook niet rechtstreeks zal kunnen verdedigen in de aanloop naar de tweede en beslissende kiesronde op 28 oktober.

De dollar bereikte gisteren het absolute record sinds het plan Real ingevoerd werd en noteerde gisteren tot 4,20 reais. Tot op dit moment verloor de real 21,06% van zijn waarde in 2018. Het vorige record werd genoteerd op 21 januari 2016: R$ 4,166 voor een dollar. De beurs in São Paulo registreerde een val van 0,58%.

Analisten verwachten een flinke stijging in het aantal intentiestemmen voor Fernando Haddad. Mocht hij de kiezers niet kunnen overtuigen, dan zal Ciro Gomes omhoog gaan, aldus de specialisten.

Met andere woorden: het blijft voorlopig nog koffiedik kijken.

Illustratie: YouTube

#CiroGomes #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JairBolsonaro #Lula #Dollar #HenriqueMeireles

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page