top of page
  • Observer

Recall Sérgio Moro?

Sergio-Moro-Recall

Minister van Justitie Sérgio Moro, scoort nog steeds het hoogst in de ranking van populariteit van de huidige regering: 54% van de ondervraagden in de meest recente Datafolha peiling beoordelen hem als goed of uitstekend, ondanks de voortdurende publicaties met fragmenten van gesprekken tussen hem en de procureurs van het Lava Jato onderzoek. Zijn percentage is 25 punten hoger dan dat van president Bolsonaro die er op achteruitging en nu slechts goed bevonden wordt door 29%.

Op de tweede plaats staat minister van Economie Paulo Guedes, met 38%; de derde plaats wordt bezet door Tarcísio de Freitas (Infrastructuur) met 36%.

Ricardo Salles (Milieu) en Abraham Weintraub (Onderwijs), recentelijk betrokken in diverse polemieken, staan ongeveer op gelijke hoogte met Bolsonaro met respectievelijk 30% en 29%.

Ondanks de hoge score is het duidelijk dat Sérgio Moro niet erg comfortabel zit in zijn huidige positie. Bolsonaro beloofde hem vorig jaar tijdens de kiescampagne dat hij ‘carte blanche’ zou krijgen indien hij zou aanvaarden om zijn minister van Justitie te worden. Moro ging akkoord en ruilde zijn toga als rechter in voor het ambt van minister, in de wetenschap dat de wereld van politiek lang niet de zekerheid biedt als die in de gerechtelijke wereld. Het doel was echter nobel: Moro wilde de strijd tegen de corruptie die hij tot nog toe voerde, voortzetten op een ander en hoger niveau. Van die “carte blanche” kwam niet veel in huis: president Bolsonaro maakte vaker dan eens duidelijk dat hij de baas is en het laatste woord wil hebben in belangrijke beslissingen. Hierdoor werd de financiële controledienst Coaf uit zijn handen gerukt, en nu is er weer een nieuwe polemiek rondom de vervanging van ‘superintendente’ Maurício Valeixo van de federale politie in Rio de Janeiro. Moro wil hem houden, Bolsonaro wil hem vervangen. Het is wel duidelijk wie hier zijn autonomie dreigt te verliezen.

FHC bij Pedro Bial

Ex-president Fernando Henrique Cardoso (PSDB), gisterenavond te gast in de praatshow van Pedro Bial (O Globo), zei dat Moro een vergissing maakte om zijn magistratuur in te ruilen voor het ambt van minister: “Mocht ik in zijn plaats zijn, ik zou ontslag nemen”, zo zei hij, en “Mocht ik president zijn, dan zou ik ook een fout gemaakt hebben, omdat hij een rechter is, een rechter die aantoonde dat hij onafhankelijk is”.

De kwaliteiten die hij bezit als magistraat, kwalificeren hem niet voor een politieke functie: “Minister Moro geeft de indruk dat hij niet over de karakteristieken beschikt van een politieke leider, maar wel die van een rechter”, aldus FHC.

De ex-president vindt wel dat hij geschikt is voor een zetel bij het hoogste gerechtshof (STF), maar “dat hij nu verder dan ooit verwijderd is van dit objectief”.

Senator Randolfe Rodrigues (Rede), eveneens aanwezig in de talkshow, vond ook dat Moro nooit minister had mogen worden: “Ik geloof niet in een rechter die zijn toga uittrekt en in de politiek gaat. Ik denk dat hij in werkelijk al ontslagen werd, door zijn acties, de feiten, de gebeurtenissen”.

Bronnen: Istoé / UOL / Estado

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#COAF #PedroBial #RicardoSalles #Datafolha #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #AbrahamWeintraub #JairBolsonaro #PauloGuedes #FernandoHenriqueCardoso #RandolfeRodrigues #TarcísiodeFreitas #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page