top of page
  • Observer

Rechter schenkt absolutie aan Michel Temer

Temer-ex

De federale rechter Marcus Vinicius Reis Bastos uit het federaal district, schenkt de absolutie aan ex-president Temer m.b.t. de beschuldiging tot het hinderen van het gerecht. Die aanklacht werd in 2017 ingediend door de voormalige procureur-generaal Rodrigo Janot, gebaseerd op een audio waarin te horen is hoe Temer zegt “Dat moet je zo houden hoor!” . De audio werd stiekem opgenomen door zakenman Joesley Batista van de groep J&F.

Volgens Janot toonde de opname de pogingen aan van de toenmalige president om de stilte af te kopen van zijn ‘operator’ (economist en ‘doleiro’ – illegale wisselagent) Lúcio Funaro en ex-Kamervoorzitter Eduardo Cunha opdat zij niets aan het licht zouden brengen wat hem kon treffen. In de audio is te horen hoe Joesley spreekt over de initiatieven die hij nam m.b.t. Eduardo Cunha, zeggend “dat hij de hangende zaken met Cunha afhandelde” en “dat hij een goede relatie had met de ex-parlementair”. Temer antwoordde hierop met het inmiddels welbekende zinnetje “Dat moet je zo houden hoor!” .

Rechter Bastos argumenteert “dat het bewijs waarop de beschuldiging gebaseerd werd, erg fragiel is en dat ze zelfs niet eens het gewicht ondersteunt van een rechtvaardige reden voor de instelling van een strafrechtelijk onderzoek”, en, “de opgenomen dialoog laat, in tegenstelling tot de aanklacht, niet toe om te concluderen dat Temer Joesley Batista aanmoedigde om periodieke betalingen te doen aan Lúcio Funaro, of om eender welke samenwerkingsovereenkomst te formaliseren die kan worden toegeschreven aan de zogenaamde PMDB groep van de Kamer”.

De rechter wijst er tenslotte ook nog op “dat verstaanbare audio-fragmenten afgewisseld worden door onderbrekingen en geluiden, en op problemen bij de transcriptie, meer bepaald de samenvoeging van spraakfragmenten door technische expertise”.

Het openbaar ministerie kan in beroep gaan tegen het besluit van de rechter.

Lees meer over deze zaak in dit bericht van 2 jaar geleden.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#RodrigoJanot #BraziliëNieuwsOnline #LúcioFunaro #JoesleyBatista #EduardoCunha #JampF #MichelTemer

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page