top of page
  • Observer

Regeren of bekvechten?

Camara-Bolsonaro-Projeto-Pr

De regering Bolsonaro koos deze week uit om twee belangrijke projecten in te dienen bij het parlement (foto boven): het pakket anti-misdaad maatregelen van minister Sérgio Moro, en het voorstel tot hervorming van de sociale zekerheid en de pensioenen. Het moment op zich vormt een uitdaging: de aandacht voor beide projecten moet gedeeld worden met de crisis, veroorzaakt door het ontslag van staatssecretaris Gustavo Bebianno. Of dat nog niet genoeg is, leed de regering alvast een eerste nederlaag in het parlement.

Sérgio Moro: “In werkelijkheid is er geen crisis, integendeel. Volgens mij handelt de regering correct m.b.t. de voorstellen en projecten die ingediend worden”, zo verklaarde hij tegenover de pers. Moro en enkele andere ministers bezochten Kamervoorzitter Rodrigo Maia om het pakket anti-misdaad in te dienen, opgedeeld in drie stukken, gaande van de strijd tegen corruptie tot die tegen de georganiseerde misdaad. Het pakket werd opgesplitst om donaties voor verkiezingscampagnes via ‘caixa dois’ (niet aangegeven bij het kiestribunaal) af te zonderen van de rest. Moro vindt dat financieringen via ‘caixa dois’ nog altijd een ernstig misdrijf zijn, maar niettemin minder ernstig dan corruptie, georganiseerde misdaad en zwaar geweld.

Het tijdschrift Veja publiceerde net voordien op zijn website een serie Whatsapp audio’s, uitgewisseld tussen de inmiddels ontslagen minister Gustavo Bebianno en president Jair Bolsonaro. De geluidsarchieven maken de crisis van de jongste dagen duidelijk en geven aan dat Bebianno vorige week wel degelijk berichten uitwisselde met de president, hetgeen voordien ontkend werd door Carlos Bolsonaro (zoon van de president), bevestigd door Jair Bolsonaro. Ook de redenen achter het conflict tussen beiden worden erdoor verduidelijkt. Bolsonaro vond het niet gepast dat zijn minister een reis plande naar Amazônia, samen met zijn collega’s Ricardo Salles (milieu) en Damares Alves (vrouwen, familie en mensenrechten) m.b.t. de constructie van een brug en de verlenging van een weg. Daarnaast bleek de president niet opgezet met de ontmoeting tussen Bebianno en de vicepresident van institutionele relaties bij de mediagigant O Globo, een medium dat hij beschouwt als zijn “vijand”.

Bebianno verklaarde in een later interview dat hij problemen heeft met de agressiviteit van Bolsonaro 02 (zoon en gemeenteraadslid Carlos Bolsonaro) die hem om een of andere reden in een slecht daglicht stelde bij zijn vader.

Het ganse verhaal is niet van die aard om het parlement gerust te stellen. De Senaat nodigde Bebianno uit om uitleg te komen geven over het dispuut. Het hoeft geen betoog dat de oppositie smult van het conflict in eigen kringen van de president. Het debat over de hervorming van de sociale zekerheid en de pensioenen vormt al een ernstige uitdaging op zich. Vele Brazilianen moeten het doen met een erg laag inkomen en diverse families zijn afhankelijk van het pensioen van een of ander familielid. De vertegenwoordigers van het volk zijn zich hier uitermate van bewust en zullen niet zomaar toelaten dat er geknoeid wordt met dat inkomen.

Specialisten uit de sector bevestigen nochtans dat de hervorming cruciaal is om de overheidskas weer in evenwicht te brengen: enkel al in 2018 werd er 186 miljard reais meer uitgegeven in de sector dan wat er in werkelijkheid binnenkwam.

Om dit allemaal in goede banen te leiden heeft de regering nood aan geloofwaardigheid zonder de bekvechterij van de voorbije dagen en weken. Let’s wait and see.

Bron

Foto: Luis Macedo - Câmara dos Deputados

#GustavoBebianno #RicardoSalles #CarlosBolsonaro #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #DamaresAlves #Whatsapp #RodrigoMaia #Veja #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page