top of page
  • Observer

Regering overweegt strengere maatregelen aan de grenzen

Pacaraima

Vandaag werd officieel aangekondigd via het Braziliaanse staatsblad dat de grenzen over land met Argentinië, Bolivia, Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Paraguay, Peru en Suriname gedeeltelijk afgesloten worden. President Bolsonaro reageert op deze wijze op de druk die op zijn schouders gelegd wordt tegen de mogelijkheid van “import” van mensen uit buurlanden die besmet zijn met het coronavirus. Gisteren werd al de grens afgesloten met Venezuela, een “politieke geste”, ingaande op diverse oproepen hiertoe.

De maatregel om de grenzen te sluiten versterkt de acties van de buren die al eerder hetzelfde deden, voorlopig voor een termijn van 15 dagen. Het Palácio do Planalto sluit niet uit dat er nog drastischer maatregelen komen om de ziekte te bestrijden.

De gebeurtenissen volgen elkaar erg snel op waardoor verschillende segmenten van de regering denken dat een volledige afsluiting binnen twee of drie dagen zal gebeuren, ook al beseft men heel goed dat dit in de praktijk in bepaalde grenssteden haast onmogelijk is.

De gedeeltelijke afsluiting wordt op dit moment beschouwd als een eerste stap in een onvermijdelijke realiteit. De regering is bezorgd, bijvoorbeeld, voor de mogelijkheid dat er in sommige gevallen onderbrekingen komen in de nationale bevoorrading, met als gevolg tekorten in de winkels en supermarkten.

Het is daarom dat Tarcísio Freitas, minister van Infrastructuur, deze namiddag samenzat met mensen van het ministerie van Landsverdediging, niet alleen om te praten over de logistiek, maar ook over de mogelijkheid van het inzetten van militairen voor eventuele dringende noodwendigheden. Op dit ogenblik werd er nog niets beslist. Ondermeer de situaties in de Braziliaanse havens wordt nu onderzocht.

Het afsluiten van de grenzen was niet alleen een politieke beslissing, maar ook een praktische, om de overdracht van de ziekte te voorkomen. De regering weet dat het onmogelijk is om het Braziliaanse territorium volledig te isoleren. De uitsluiting van Uruguay van de maatregel van vandaag heeft alles te maken met de lokale logistiek en handel. In het geval van de stad Livramento, nabij Rivera in Uruguay, is het praktisch onmogelijk om de grens fysiek af te sluiten omdat de twee landen door één straat verbonden zijn. Braziliaanse en Uruguayaanse autoriteiten staan met elkaar in contact om tot een akkoord te komen.

Brazilië deelt 15.000 km grenzen met 10 Zuid-Amerikaanse landen. De problemen aan die grenzen zijn haast ontelbaar en het afsluiten is altijd erg delicaat, in sommige gevallen zelfs uitgesloten. In diverse steden is Brazilië verbonden met een buurland door het delen van één straat, zoals in Tabatinga – Amazonas, en Letícia – Colombia. Dat is ook het geval in Ponta Porã – Mato Grosso do Sul, en in Pedro Juan Caballero – Paraguay, naast andere.

De situatie in Pacaraima – Roirama, is eerder symbolisch. In deze deelstaat loopt de operatie Acolhida, aangevoerd door het leger, op Venezolanen op te vangen die naar Brazilië vluchten. Het afsluiten van de grens verhindert dat mensen te voet, of met een personenwagen, het land binnenkomen. Maar dat wil niet zeggen dat dit nu gedaan is. Er bestaan immers ontelbaar veel wandelpaden, zonder enige controle. De grens tussen Brazilië en Venezuela is 2.200 km lang en loopt langs twee deelstaten: Roraima en Amazonas. In Roraima wordt het grootste deel daarvan gescheiden door een rivier, met 90 km over het land. De toegang is echter makkelijk en vrijwel onmogelijk om te controleren.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#FransGuyana #Pacaraima #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #Peru #JairBolsonaro #Suriname #PaláciodoPlanalto #Paraguay #Roirama #TarcísioFreitas #Argentinië #Amazonas #Bolivia #Guyana #Colombia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page