top of page
  • Observer

Regering wil reservaten ontginnen

DPF-Amazonia-org

Het project dat de regering Bolsonaro ontwierp om de gronden van de indiaanse reservaten te kunnen ontginnen, is klaar voor verzending naar het parlement. De president gaf eerder al publiekelijk toe dat het zijn wens is om mijnontginningen toe te laten in dergelijke gebieden. Maar het ontwerp omvat ook andere activiteiten zoals waterkrachtcentrales, prospectie naar petroleum en gas, landbouw, veeteelt, ontginning van natuurlijke bronnen en zelfs toerisme.

Het document werd zaterdag gepubliceerd in O Globo. De actuele versie, nog vatbaar voor mogelijke wijzigingen, bevat acht hoofdstukken en 46 artikelen. Het thema is alvast polemisch, maar het lijkt erop dat de regering nog meer controverses wil veroorzaken. Het ontwerp vermeldt de noodzaak om de indianen te raadplegen, maar zegt erbij dat zij geen veto kunnen stellen.

De tekst voorziet dat de uitvoerende macht, na de realisatie van technische studies, mag bepalen op welke gronden er mag gezocht worden naar mineralen, koolwaterstof en waterbronnen die kunnen gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit. Het te volgen ritueel bestaat erin dat de regering vervolgens toelating moet vragen aan het parlement.

En de inheemse bevolking? “De leider van de federale uitvoerende macht moet rekening houden met de manifestatie van de inheemse gemeenschappen”, zo staat in een van de artikels van het ontwerp, en: “De aanvraag voor de uitvoering van een activiteit kan ingediend worden bij het parlement met de nodige motivatie, ook als de betrokken gemeenschap er zich tegen manifesteerde”.

De grondwet laat toe, voorwaardelijk, dat er mineralen geëxploreerd worden in reservaten. De constitutionele tekst eist hiervoor een regeling die nooit werd uitgewerkt, vandaar ook de activiteit van illegale goudzoekers in diverse reservaten. Het voorstel van de regering voorziet een financiële compensatie aan de indianenstammen in ruil voor de economische uitbating van hun reservaten.

Het project wordt schriftelijk verrechtvaardigd, ondertekend door twee ministers: Bento Albuquerque (mijnen en energie) en Sérgio Moro (justitie). De ministers zeggen dat het ontbreken van een regeling “nadelige gevolgen heeft voor het land”. Hierbij citeren zij “het niet-betalen van financiële compensaties en taksen; de afwezigheid van controle op mijnactiviteiten en waterbronnen; risico’s voor het leven, gezondheid, de gebruiken en tradities van de inheemse volkeren, en conflicten tussen ondernemers en indianen”.

Bron

Foto: DPF - Divulgação Amazonia.org

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #BentoAlbuquerque #OGlobo #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page