top of page
  • Observer

Regering wil reservemilitairen inzetten bij de pensioendiensten

Leger

De Braziliaanse regering overweegt om reservemilitairen in te zetten in de agentschappen van het INSS (Instituto Nacional do Seguro Social – het nationale instituut voor sociale zekerheid en pensioenen), een taskforce die moet toelaten dat het gewone personeel zich volledig kan toeleggen op de analyse van de pensioenaanvragen. Indien het plan werkelijkheid wordt, dan krijgen deze militairen 30% bovenop hun normale vergoeding, betaald door de instelling.

Op dit ogenblik zijn er 1,3 miljoen aanvragen in analyse waarbij de wettelijke termijn van 45 dagen overschreden werd zonder dat de aanvrager uitsluitsel kreeg. De file van de aanvragers verminderde sinds augustus van vorig jaar, maar aan een bijzonder traag ritme waardoor de regering zich verplicht ziet om in te grijpen.

De mogelijkheid om reservemilitairen in te zetten is voorzien in de wet die het regime van de militairen wijzigde, recentelijk goedgekeurd door het parlement. De tekst zegt dat een reservemilitair die gerekruteerd wordt voor burgerlijke activiteiten, op vrijwillige en tijdelijke basis, 30% extra betaald krijgt bovenop zijn gewone loon, in dit geval betaald door de INSS.

Volgens bronnen die deelnamen aan de discussie zou dit alternatief goedkoper en sneller zijn dan de uitbesteding aan derden, een ander idee van de regering. Daarnaast gaat het om gekwalificeerd werk, de ontvangst en digitalisering van documenten.

De strijdkrachten beschikken over meer dan 150.000 reservisten, een sterk potentieel voor een dergelijke taskforce. Het zou ook de eerste maal zijn dat militairen toegelaten worden om te werken in een publieke dienst voor gewone burgers. Voorheen konden deze reservemilitairen enkel opgeroepen worden voor een zogenaamde “Tarefa por Tempo Certo”, een taak voor een beperkte termijn en enkel geldig voor militaire activiteiten.

De strategie om de files bij de INSS te verminderen werd gisteren voorgesteld aan minister van economie Paulo Guedes door de speciale secretaris van sociale zekerheid en arbeid, Rogério Marinho. De chef van de INSS, Renato Vieira, onderbrak zijn vakantie en keerde terug naar Brasília omwille van “noodzakelijke diensten”.

Vieira zei vorige week tegen de krant Estado dat het minstens tot juni van dit jaar zou duren vooraleer het aantal pensioenaanvragen weer het normale peil zou bereiken, dit d.m.v. uitbesteding aan derden en verplaatsing van ambtenaren uit andere diensten, inclusief uit de deelstaten. De details van de nieuwe maatregelen worden ten laatste morgen bekendgemaakt, mogelijk zelfs vandaag, gezien de enorme negatieve repercussie van de bestaande file met veel menselijk leed, vrijwel dagelijks getoond op de Braziliaanse journaals.

Een bijkomend probleem is het prijskaartje. De uitbetaling van al deze uitkeringen en pensioenen loopt nu al op tot bijna 10 miljard reais. Een deel van dat bedrag is te danken aan “achterstallige kosten”, dit omdat de uitbetalingen in de termijn tussen de aanvraag en de goedkeuring verhoogd worden met intresten, om de aanvrager te compenseren voor het lange wachten.

Bron

Foto: Tomaz Silva - Agência Brasil

#Estado #BraziliëNieuwsOnline #RogérioMarinho #PauloGuedes #INSS #RenatoVieira

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page