top of page
  • Observer

Renato Duque onderhandelt gerechterlijk akkoord

Renato-Duque

Ingenieur Renato Duque (foto), ex-directeur bij de sector ‘diensten’ van Petrobras en een van de beklaagden in het Lava Jato onderzoek, staat op het punt om een ‘delação premiada’ (gerechterlijk akkoord in ruil voor strafvermindering) te ondertekenen met de procureurs van het onderzoeksteam in Curitiba. Dit wordt o.m. gemeld door de krant O Globo en andere nieuwsbronnen zoals Congresso em Foco (UOL).

Duque werd al eerder een formele medewerker van het team op internationaal vlak en de onderhandelingen om hetzelfde te doen op nationaal vlak zijn vergevorderd. Het akkoord kan het leven van ex-president Lula verder bemoeilijken. Duque was directeur bij Petrobras gedurende de 2 ambtstermijnen van Lula, en ook voor een deel gedurende de regering van Dilma Rousseff. O Globo meldt: “Renato Duque wordt door de onderzoekers beschouwd als de voornaamste operator van de PT in het corruptieschema, en wordt nu ‘actiever’ in het onderzoek omdat blijkt dat hij in zijn persoonlijke archieven over een aanzienlijke hoeveelheid documenten beschikt die het verband tussen de PT, ex-presidenten Lula en Dilma, en de geldstroom vanuit het bedrijf Odebrecht bewijzen”.

Volgens de krant kwamen de onderhandelingen met Duque in een hogere versnelling na de beslissing van het STF om delen van de getuigenissen, bekomen via een gerechterlijk akkoord met het bedrijf Odebrecht, m.b.t. ex-president Lula en over het buitenverblijf Sítio de Atibaia (SP) en een terrein dat zou aangekocht worden door het instituut Lula, weg te nemen uit de handen van rechter Sergio Moro. Het materiaal, aangeboden door Duque, werd hierdoor plots relevanter en kan de eerdere getuigenissen van Odebrecht bevestigen. Een van de meest relevante episodes van zijn getuigenis gaat net over steekpenningen waarin de ex-president Lula, de PT, het bedrijf Odebrecht en Sete Brasil betrokken zijn. Sete Brasil is een investeringsbedrijf, opgericht in 2010 en gespecialiseerd in activa m.b.t. de exploratie van petroleum in de zogenaamde ‘camada pré-sal’, op een grote diepte van de zeebodem.

De ex-directeur werd tweemaal veroordeeld voor passieve corruptie en het witwassen van smeergeld. In totaal loopt zijn straf op tot bijna 41 jaren achter de tralies. De Braziliaanse strafwetgeving beperkt dit tot 30 jaren maximum. Rechter Moro liet beslag leggen op meer dan 2,7 miljoen dollar, op een rekening bij de bank Julius Baer in Monaco. De rekening staat op naam van Renato Duque, dit volgens de Braziliaanse justitie.

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#SeteBrasil #RenatoDuque #Monaco #Odebrecht #JuliusBaer #Curitiba #PT #Petrobras #Lula #OGlobo #DilmaRousseff #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page