top of page
  • Observer

Rentenieren in Brazilië: Visto Gold geen succes

Aposentadoria-Exterior

Een jaar geleden, op 4 december 2018 om precies te zijn, publiceerde Brazilië Nieuws een stukje over de mogelijke toekenning van een verblijfsvergunning, gebaseerd op de aankoop van een onroerend goed, dit onder de naam “Visto Gold”, de naam waaronder hetzelfde principe bekend staat in Portugal. Het blijkt nu dat er slechts 9 vergunningen werden uitgereikt in een jaar tijd.

Het Braziliaanse initiatief kreeg niet dezelfde naam als in Portugal, en de vereisten zijn ook niet dezelfde. Terwijl Brazilië sinds oktober van 2018 tot vandaag slechts 9 verblijfsvergunningen toekende, waren er dat in dezelfde periode bijna 500.

Ter herinnering, de spelregels: een buitenlander die een onroerend goed aankoopt in Brazilië, kan tegelijk een verblijfsvergunning aanvragen. De minimuminvestering in kant en klare onroerende goederen, of nog in aanbouw zijnde, bedraagt R$ 700.000 in de noordelijke en noordoostelijke deelstaten, en R$ 1 miljoen in andere regio’s. De investering wordt gevalideerd door een Braziliaanse bank en de verblijfsvergunning wordt uitgereikt voor een termijn van 2 jaren. Na die termijn is het mogelijk om een definitieve vergunning te krijgen. De regel geldt zowel voor residentiële huizen of appartementen, als voor een commercieel onroerend goed, zolang ze zich maar bevinden in stedelijke gebieden. Rurale eigendommen zijn uitgesloten: wie bijvoorbeeld belangstelling zou hebben om de sítio van Atibaia te kopen, zal hierdoor geen verblijfsvergunning bekomen. De huidige gunstige wisselkoers maakt een en ander wel erg aantrekkelijk.

Het was de bedoeling van de regering om op die manier meer gekwalificeerde immigranten met buitenlands geld aan te trekken, en tegelijk een kleine boost te geven aan de Braziliaanse immobiliënmarkt. Er werd vooral gefocust op immigranten uit Europa, Noord-Amerika, China en mensen uit buurlanden met voldoende middelen om in Brazilië te investeren.

Tot nog toe zochten de meeste kandidaat immigranten in de noordoostelijke regio, maar 17 van de 26 aanvragen werden afgewezen. Volgens de regering komt dat omdat men aanvragen deed voor een verblijfsvergunning voor een goed dat reeds eerder aangekocht werd, voor de opstart van het programma.

Mensen uit de immobiliënsector zeggen dat de zwakke resultaten het gevolg zijn van een gebrek aan communicatie, dat ze onvoldoende en telaat werden ingelicht over het programma. Zij vinden dan ook dat de regering veel meer aandacht moet schenken aan het onderwerp. De regering geeft dat zelfs toe en belooft speciale aandacht te besteden aan het programma in 2020, onder meer in samenwerking met makelaars die in het buitenland hun projecten voorstellen.

Gepensioneerden

Naast het programma voor de aankoop van onroerende goederen, keurde de nationale raad voor immigratie op 2 oktober l.l. ook een resolutie goed (zie hieronder) die een verblijf in Brazilië vergemakkelijkt voor gepensioneerden. Deze ‘visto’ bestond al eerder maar werd nu aangepast. Vanaf nu moet het niet noodzakelijk om een pensioen gaan, maar kan het ook met een rente of ander aanvullend inkomen dat maandelijks uitgekeerd wordt, zoals financiële applicaties, huurinkomsten of overlijdenspensioenen. Het bedrag blijft onveranderd: een verblijfsvergunning op deze wijze kan vanaf een maandelijks inkomen van minstens US$ 2.000.

Resolucao-Visto-Aposentados

Deze vorm van verblijfsvergunning wordt door de immigratiediensten omschreven als “visto por estilo de vida” (verblijfsvergunning op basis van levensstijl), gepensioneerden die graag investeren en wonen in kustgebieden of toeristische trekpleisters. Volgens een woordvoerder van de dienst mikt men op deze doelgroep omdat die vaak geconcentreerd zijn in de Caraïben en in Centraal-Amerika.

Bron

Foto/illustratie: BN / DOU

#BraziliëNieuwsOnline #VistoGold #Caraïben #DOU #Portugal

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page