top of page
  • Observer

Retrofit

LulDino

Het zoemt de jongste dagen van geruchten over een toenadering tussen gouverneur Flávio Dino (PCdoB – Maranhão) en ex-president Lula (PT). Dino zou aangezocht worden om de PT te versterken bij de volgende presidentiële verkiezingen. Lula liet gisteren echter weten dat hij er niet aan zou denken om iemand van de PCdoB te vragen om over te stappen naar de PT, uit “respect”. Alberto Bombig, columnist bij de krant Estado de São Paulo, schrijft vandaag dat de gesprekken tussen Flávio Dino en de petistas enkel vruchten zullen opleveren indien een van de belangrijkste wensen van de gouverneur “liefdevol” zouden geanalyseerd worden door Lula, met name een recyclage van het merk PT. In andere woorden: Dino is er alsmaar meer van overtuigd dat de arbeiderspartij een last begint te vormen voor links Brazilië dat meer naar het centrum aanleunt, en moet vervangen worden door een andere naam. Uit deze “retrofit” van het petisme moet dan het zogenaamde “populaire front” geboren worden waar de gouverneur van droomt.

“Retrofit” woordenboek: Een bestaand programma of systeem veranderen om ruimte te maken voor een nieuwe sectie of een wijziging van een bestaande sectie en overeenkomstige veranderingen aan te brengen in routines en systemen die ermee verband houden.

Linkse politici die niet bij de PT horen, en zelfs politici uit het centrum vinden dat de starheid van de PT een onoverkomelijk obstakel vormt voor eender welke kandidaat van de groep die telkens opnieuw zullen geconfronteerd worden met het “mensalão” en het “petrolão” schandaal, de veroordeling en opsluiting van Lula en zovele andere petistas.

Tot op vandaag willen noch Lula, noch de PT, rekening houden met de mogelijkheid om de partij te moderniseren. Zij blijven erbij zweren dat de PT de enige natuurlijke tegenpool is van Jair Bolsonaro en willen blijven inzetten op de polarisatie met de huidige president.

Er bestaat echter een sprankeltje hoop bij Flávio Dino en andere linkse partijen, met name dat Lula, nu in vrijheid, het aantal ontmoetingen met ervaren politici zal verhogen, politici die niet onder zijn zijn machtsbereik vallen. Indien hij dat doet, dan zal hij zeker van hen te horen krijgen dat de PT zich moet wegsteken bij de verkiezingen.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert
0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page