top of page
  • Observer

Reus op lemen voeten

Odebrecht-Recup-Judicial

De investeringsbank BNDES is met 7 miljard reais de grootste crediteur van het bedrijf Odebrecht dat eerder deze week een gerechtelijk akkoord tot recuperatie afsloot om een dreigend faillissement te voorkomen. De schuld is niet onderbouwd met garanties zoals aandelen of immobiliën. Daarnaast staan ook de Caixa Económica Federal, de Banco do Brasil en het investeringsfonds FGTS (verplichte bijdrage van werkgevers tegen een eventuele werkloosheid of afdanking) achteraan in de rij van de schuldeisers, samen voor een totaalbedrag van ongeveer 17 miljard. Het Odebrecht proces, met een totale schuld van R$ 98,5 miljard, wordt beschouwd als het grootste in de Braziliaanse geschiedenis en maakt van de voormalige gigant een reus op lemen voeten.

De publieke banken staan aan het einde van de file van schuldeisers, na de aandeelhouders. Ook in de rij: privé banken Bradesco, Santander en Itaú, samen voor 1,3 miljard, zonder enige garantie. Daarnaast staan ook enkele grote advocaten kantoren tussen de schuldeisers. De BNDES gaat alvast niet akkoord met de gegevens in het proces en zegt dat er wel degelijk reële en persoonlijke garanties werden afgesloten.

Odebrecht verkeerde al in een noodlottige situatie door de gevolgen van het Lava Jato proces waarbij vele kaderleden betrokken waren, een betrokkenheid die zo ver ging dat er een speciaal departement bestond binnen het bedrijf dat zich uitsluitend bezighield met de verdeling en betaling van steekpenningen waardoor vele grote werken in binnen- en buitenland werden binnengehaald. Het gerechtelijke recuperatieproces brengt het bedrijf naar de rand van de afgrond, maar niet zonder enkele interne maatregelen die de spijtoptanten bevoordelen, ook al zouden de huidige financiële moeilijkheden daadwerkelijk tot een bankroet leiden. De betrokken kaderleden werden namelijk ingesloten in de lijst van de crediteurs in het proces.

Patriarch Emilio Odebrecht, beschouwt zichzelf als een schuldeiser die recht heeft op een recuperatie van 81,4 miljoen reais. Zoonlief, prins Marcelo Odebrecht, hoopt nog 16,2 miljoen te recupereren. Hilberto Mascarenhas, een van de chefs van het (voormalige) departement voor steekpenningen, heeft 24,6 miljoen openstaan aan kredieten. Benedicto Barbosa: 14,4 miljoen. Claudio Melo Filho: 8,9 miljoen. Maurício Ferro: 8 miljoen. Newton Souza: 280 miljoen (!). En de lijst gaat verder…

Emilio Odebrecht schreef in een nota uit 2015: “De corruptie is een ernstig probleem en moet aangepakt worden zoals de wet voorschrijft, maar het is fundamenteel dat de energie van onze natie gekanaliseerd wordt naar het debat dat nodig is om de nodige wijzigingen door te voeren in het land”. Marcelo Odebrecht, destijds achter de tralies in Curitiba, zei toen, overtuigd van zijn eigen moraal, dat hij geen gerechtelijk akkoord zou afsluiten omdat er niets op te biechten viel. De afloop is inmiddels bekend. De ploeg van Odebrecht is niet bezorgd voor de redding van het land, wel die van hun eigen zakken.

Bron

Illustratie: YouTube

#EmilioOdebrecht #MarceloOdebrecht #BancodoBrasil #BraziliëNieuwsOnline #Odebrecht #BNDES #Itaú #Bradesco #Santander #CaixaEconómica

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page