top of page
  • Observer

Rijken moeten meer belastingen betalen

LulaNisia

President Lula bekritiseerde vandaag de financiële markt omwille van de druk die zij opleggen aan zijn regering, en verdedigde zijn administratie in de sectoren Gezondheid en Onderwijs.

“We moeten nu maar eens ophouden om het woord ‘uitgeven’ te gebruiken, omdat de markten in Brazilië alles wat geen intresten oplevert, beschouwt als uitgaven. Ik weet niet of het jullie al opviel: eender welk bedrag dat besteedt wordt aan de zorg is ‘uitgeven’. Eender welke som die naar het onderwijs gaat, is ‘uitgeven’. Eender welk bedrag om inkomsten te verhogen, is ‘uitgeven’, zo zei de president tijdens een ontbijt met de pers, in het Palácio do Planalto.

“Het is mijn overtuiging dat we het inzetten van financiële middelen moeten zien als investeren. De Bolsa Família is een investering. Geld stoppen in de zorg is investeren. Beeld u maar eens in hoeveel een gezonde, herstelde arbeider waard is”, zo ging hij verder.

Bij de ontmoeting zei Lula dat hij “geen matroos is die zijn eerste vaart maakt”, en herinnerde eraan dat hij in zijn eerste acht jaren voor een overschot zorgde: “Wat is de bezorgdheid die de mensen moeten hebben met PT-regeringen? Geen enkele”, aldus Lula.

Hij zei ook dat de rijken meer belasting moeten betalen dan de armen. Het voorstel van fiscale hervorming dat de minister van Financiën Fernando Haddad wil indienen, is een van zijn eerste prioriteiten.

Bankiers

De president verdedigde ook de rol van de overheid en herinnerde eraan dat – gedurende de pandemie – geen enkele bankier zich aanbood om vaccins te kopen. Ook de Braziliaanse federatie van bankiers (Febraban) kreeg een veeg uit de pan: “Ik zag Febraban nooit gaan samenzitten en zeggen dat ze een deel van de intresten die ze opstrijken, doorgeven aan priester Júlio Lancellotti die de straatbewoners helpt. Nooit gezien. Wie daar moet voor zorgen is de overheid”.

Over Eletrobras, het staatsbedrijf dat geprivatiseerd werd onder Bolsonaro in 2022, gaf hij kritiek over de hoge salarissen die uitbetaald werden aan de executives van het bedrijf, en hun raadgevers: “Is dat dan niet ‘uitgeven’? Is dat dan geen geld weggooien?”, zo vroeg hij.

Foto: Lula in gesprek met zorgminister Nisia Trindade

Bron

Foto: Twitter - Ricardo Stuckert

#BolsaFamília #Febraban #Eletrobras #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #NisiaTrindade #Lula #JúlioLancellotti #BRNieuws

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page