top of page
  • Observer

Rijst wordt duurder, rijken worden rijker

Arroz1

De handel in levensmiddelen maakt zelden eerder geziene winsten, Braziliaanse families hebben het moeilijk om eten op tafel te brengen, vooral de arme families die meer moeten betalen voor een voedsel basispakket. De vraag naar producten steeg, zowel op de nationale als op de internationale markt, en gaat gepaard met een verhoging van de productie van granen. Exportbedrijven en grote producenten verdienen veel geld met strategieën van export, vermindering van werknemers en gunstmaatregelen van de overheid. Bedrijven als JBS en Camil worden vaak genoemd door specialisten als grote winstmakers tijdens de crisis, veroorzaakt door de pandemie van het coronavirus.

Een onderzoek van Conab (Companhia Nacional de Abastecimento) wijst uit dat de oogst van 2019-2020 meer dan 257 miljoen ton opleverde, waarvan de meerderheid bestaat uit soja, maïs en katoen. Dat is 4,5% ofwel 11 miljoen ton meer dan bij de vorige oogst. Tijdens de pandemie verhoogde de vraag naar levensmiddelen in gans de wereld, en met de stijging van de dollar tot R$ 5,40 werd het alsmaar moeilijker voor de arme Brazilianen om eten te kopen. Gegevens van Dieese (Departamento Intersindical de Estatística e Estudos Socioeconômicos) wijzen uit dat de prijzen van de basis-levensmiddelen stegen met 6,6% in 12 maanden.

Het is niet toevallig dat JBS, de grootste producent van dierlijke eiwitten ter wereld, tussen april en juni van dit jaar, de piek van de nieuwe coronavirus-pandemie, een recordnettowinst van R $ 3,4 miljard maakte, een stijging van 54,8% in vergelijk met dezelfde periode van vorig jaar. Camil daarentegen, een van de grootste bedrijven in de Zuid-Amerikaanse voedingssector, gespecialiseerd in de verwerking van rijst en bonen, heeft de nettowinst tussen het eerste kwartaal van 2020 en dezelfde periode in 2019 meer dan verdubbeld, van R $ 49,8 miljoen tot R $ 109,5 miljoen, een stijging van 120%.

Er zijn diverse redenen voor deze winsten en buitengewone resultaten. De bedrijven presteren sinds het begin van dit jaar boven het gemiddelde, en dat verbeterde in de voorbije weken toen China praktisch de ganse Braziliaanse rijstvoorraad opkocht. Maar de regering zorgde niet voor een strategische voorraad met binnenlandse tekorten en stijgende prijzen als gevolg. De financiële noodhulp van R$ 600 injecteerde meer dan R$ 170 miljard in de economie en zorgde ervoor dat er veel meer geconsumeerd werd.

Aandeelhouders worden rijker

Een recent onderzoek van Oxfam Brasil, een organisatie die werkt aan het vinden van oplossingen voor ongelijkheden, wijst erop dat de winst van grote bedrijven enorm is gestegen tijdens de coronaviruspandemie, terwijl de armsten het slachtoffer zijn van de stijgende werkloosheid en de sluiting van kleine bedrijven.

Het rapport “Poder, Lucros e Pandemia” (macht, winsten en de pandemie) belicht de 32 meest winstgevende bedrijven ter wereld. Zij maakten 109 miljard dollar meer winst tijdens de pandemie dan het gemiddelde in de vier voorgaande jaren (2016-2019): “Ondertussen zorgt de wereldwijde economische crisis als gevolg van de pandemie ervoor dat een half miljard mensen op de rand van de armoede balanceren. Vierhonderd miljoen banen verdwenen en 430 miljoen kleine bedrijven hielden op te bestaan”, zo benadrukt Oxfam.

Maar de aandeelhouders werden beschermd. De 100 kampioenen van de aandelenmarkt voegden meer dan 3 triljoen dollar toe aan hun marktwaarde, sinds het begin van de pandemie in maart van dit jaar. Als gevolg hiervan werden de 25 grootste miljardairs van de wereld nog een pak rijker. Het rapport benadrukt dat de wereldwijde dividenden uitkering met 3,6% steeg en in het eerste kwartaal van 2020 een ongekende piek bereikte van 275 miljard dollar.

De resultaten van de Braziliaanse bedrijven waren wat bescheidener, maar het structurele model in de richting van het bedrijfsleven, waarbij enkelingen alle voordelen hebben, was hetzelfde. Dividenden worden (vooralsnog) niet belast in Brazilië. met andere woorden: de rijksten dragen niet bij aan de schatkist. Het volstaat om op te merken dat slechts ongeveer 900.000 mensen op de beurs investeren; Brazilië heeft meer dan 210 miljoen inwoners. Naast het gebrek aan solidariteit, dringen de grote bedrijven nog altijd aan op overheidssteun, leningen met lage rentes, en komen ze tussen in de normen van de spelregels.

Gustavo Ferroni, coördinator bij Oxfam Brasil: “Terwijl een meerderheid van de bevolking banen en inkomen verloor (er zijn momenteel meer dan 13 miljoen werklozen en 40 miljoen informele werknemers), en meer dan 600.000 kleine- en middelgrote bedrijven hun deuren sloten, zagen 42 Braziliaanse miljardairs hun rijkdom aanzwellen tijdens de pandemie met 34 miljard dollar. Het patrimonium van deze superrijken steeg van 123,1 miljard dollar in maart, naar 157,1 miljard dollar in juli”.

Foto boven: Supermarkten beperken de aankoop van levensmiddelen als rijst, melk, olie om hamsteren te vermijden. De verhoging van de prijs van rijst, een levensmiddel dat vrijwel dagelijks op het bord van de Brazilianen te vinden is, leidde tot allerlei grapjes en memes op de sociale media, en zelfs tot een verzoek van president Bolsonaro aan het adres van de supermarkten om de verhoging binnen de perken te houden. João Sanzovo Neto, voorzitter van Abras (Associação Brasileira de Supermercados) had een ontmoeting met Bolsonaro en verklaarde later dat het goed zou zijn dat “de consumenten de rijst voorlopig vervangen door deegwaren”.

Bron

Foto: Twitter

#Camil #Abras #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #OxfamBrasil #Dieese #Conab #JBS

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page