top of page
  • Observer

Rio de Janeiro: de financiële tragedie van Crivella

CrivellaM

De ‘cariocas’ (inwoners van Rio de Janeiro) zijn al wat gewoon wat de problemen aangaat van de publieke gezondheidszorg, maar de trauma’s vermenigvuldigden zich in de voorbije weken. Immens lange rijen wachtenden voor hospitalen die lam liggen en geen hulp meer kunnen bieden: dat is zowat het plaatje dat de gevolgen toont van een algemene staking door het personeel dat al maandenlang niet meer betaald wordt. Vorige dinsdag kwam er een toemaatje: burgemeester Marcelo Crivella stopte alle betalingen en financiële verrichtingen van de gemeente tot nader order. Hierdoor werd ook de uitbetaling van het tweede deel van de dertiende maand van de ambtenaren, voorzien voor de dag nadien, opgeschort. Donderdag kwam het gemeentebestuur terug op die beslissing, maar het was inmiddels al duidelijk dat de bodem van de gemeentelijke kas volledig bloot lag. De resolutie, gepubliceerd in het staatsblad (Diária Oficial) van de regering van Rio, liet weten dat het objectief van de stopzetting van betalingen erin bestond “om de gemeentelijke rekeningen weer in orde te brengen zodra de gerechtelijke bevelen tot een goed einde werden gebracht”. M.a.w.: Crivella betaalde niets meer omdat er gewoon geen geld meer was. Niemand weet van waar er nu plots weer geld komt waardoor het besluit omgekeerd werd.

De “soap opera” van die gerechtelijke besluiten begon in het begin van de maand november. Het arbeidstribunaal van Rio de Janeiro besloot toen tot een blokkering van R$ 325 miljoen, het bedrag dat Rio de Janeiro schuldig was aan de sociale entiteiten die enkele van de belangrijkste publieke hospitalen van de stad beheren. Burgemeester Crivella trok naar Brasília om hulp te vragen aan president Bolsonaro, medelijden aan het TST (Tribunal Superior do Trabalho), tegelijk enkele video’s op het internet plaatsend waarin hij beloofde dat “de crisis zou overwonnen worden, en dat hij reeds begonnen was met de lonen van oktober uit te betalen voor hen die tot R$ 3.000/maand verdienen”. Enkele onthaalpunten werden terug actief.

Hoe kwam het zover?

Een foute berekening ligt aan de basis van deze crisis die alsmaar erger wordt. De burgemeester overschatte de inkomsten in de begroting van 2019: het verschil tussen zijn voorspelling en de daadwerkelijke inkomsten van belastingen resulteerde in een tekort van 4,7 miljard in de gemeentelijke schatkist. De verwachting was dat de economie van Brazilië dit jaar met 3% zou aangroeien. Rio de Janeiro geloofde erin en projecteerde zelfs een grotere vooruitgang voor de stad: “Er zat een zekere logica in deze redenering: wanneer een land uit een crisis begint te komen, dan is het de tendens dat steden die in een moeilijk financieel parket zitten, sneller recupereren. Maar geen enkele van beide scenario’s werd werkelijkheid”, aldus Carlos Heitor Campani, een professor in financiën bij de universiteit van Rio.


ProtestosCrivella

De stad wankelt op de financiële koord sinds de kater van de Olympische Spelen van 2016, getroffen door dalende olierechten als gevolg van een verlaging van de prijzen op wereldniveau, een diepe financiële put door een tekort van de sociale zekerheid van meer dan 30 miljard, en last-but-not-least, de tsunami van de miljarden die werden weggesluisd zoals aangetoond door het Lava Jato onderzoek, waarbij vrijwel alle belangrijke politieke leiders van Rio de Janeiro betrokken waren en nu achter de tralies zitten.

Maar Crivella draagt zijn steentje bij tot de rampzalige toestand. Zijn beheer wordt bepaald door de akkoorden die hij afsluit om aan de macht te kunnen blijven, zeker na herhaalde pogingen om een impeachmentprocedure tegen hem op te starten. “Bij die akkoorden worden blanco cheques uitgedeeld om de begrotingen van de verschillende secretariaten te spijzen, zonder dat de gemeente er toezicht op houdt”, aldus Daniel Duque, van het instituut Mercado Popular. Het beleid van de burgemeester wordt door 72% van de bevolking afgekeurd, maar Crivella aarzelde niet om 145 miljoen reais te besteden aan publiciteit in de drie jaren dat hij aan het hoofd staat van de gemeente. Enkel dit jaar gaf hij hiervoor 59 miljoen uit. Raadslid Teresa Berger (PSDB) ziet het zo: “De burgemeester zondigt door geen rem op te leggen aan onnodige uitgaves zoals commissies aan parlementaire raadgevers, het scheppen van sub-secretariaten e.d. meer”. Crivella hanteert echter de strategie van “de aanval is de beste verdediging” en richt zijn artillerie tegen de pers, een rookgordijn van grote afmetingen om de waarheid weg te stoppen: de stad Rio staat op de rand van de afgrond.

Bron

Foto: Tânia Rêgo - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #MarceloCrivella #RiodeJaneiro #TST

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page