top of page
  • Observer

Rio de Janeiro: regering grijpt in

General-Braga

De federale regering komt tussen in de openbare veiligheid van Rio de Janeiro en draagt het commando over naar het leger. Deze tussenkomst belooft beterschap voor de cariocas (inwoners van Rio) maar wijzigt ook de politieke agenda van het land.

President Michel Temer tekende gisteren het decreet van de tussenkomst (intervenção) in aanwezigheid van de voorzitters van kamer en senaat. De leiding van de militaire en burger politie, brandweer en strafinstellingen wordt voor de rest van dit jaar overgedragen aan “interventor” generaal Walter Braga Netto (foto boven) die enkel verantwoording moet afleggen tegenover de president. Ook gouverneur Fernando Pezão en staatsecretaris Roberto Sá (van de deelstaat Rio de Janeiro) dragen de macht over deze instellingen over aan de generaal.

Naar verwachting zal deze drastische beslissing positieve gevolgen hebben voor de meer dan 12 miljoen inwoners van Rio de Janeiro en randsteden.

De redenen

De criminaliteit van Rio de Janeiro gaat in stijgende lijn sinds 2016, niet enkel in de stad maar in de ganse deelstaat. Vorig jaar vielen er 6.731 slachtoffers als gevolg van het vele geweld, een stijging van 44 % in slachts 5 jaren. De tijdelijke en lokale verbeteringen door de inplanting van eenheden van de vredespolitie in een aantal sloppenwijken werden hiermee onderuit gehaald. Zowel het aantal moorden alsmede het aantal overvallen op straat steeg angstwekkend. Nog groter was de stijging van het aantal berovingen van vrachtwagens met lading: van 3.656 vijf jaar geleden tot 10.599 vorig jaar, een verhoging van 289 %.

Het is niet alleen de stijging van die cijfers die tot de ingreep van de federale regering leidde, maar ook en vooral de aard van het geweld. Honderden arme wijken worden gedomineerd door de georganiseerde misdaad. De criminelen ageren massaal met oorlogswapens, in normale omstandigheden enkel in het bezit van het leger.

Rio de Janeiro leeft al bijna twee jaar in een situatie van publieke chaos. De economische crisis van het land, de daling van de royalties uit de petroleumsector, een fout beheer en corruptie leidden tot een nooit eerder geziene financiële crisis in de staat. Zonder geld konden zelfs geen basisvoorzieningen meer betaald worden: lonen van ambtenaren, pensioenen, leveranciers.. Het aantal politiemannen werd noodgedwongen afgezwakt en er is nauwelijks of geen geld meer om hun voertuigen vol te tanken of te onderhouden.

Dit alles leidde ertoe dat er bijna geen verschil meer is tussen milities en drugsdealers. Beiden hebben immers hetzelfde doel, met name zo veel mogelijk geld verdienen op een snelle, gemakkelijke en illegale manier. Verdeling van drinkwater, gas, afgetapte en illegale aansluitingen op het openbare electriciteitsnet, kabeltelevisie e.d. meer, allemaal in handen van de criminelen die de arme bevolking dwingen om deze behoeftes bij hen af te nemen, aan prijzen die door hen gedicteerd worden.

De druppel

De criminele gebeurtenissen in de aanloop van, en tijdens het carnaval, vormden de druppel die de emmer van de nationale regering deed overlopen. Beelden van massale berovingen op de stranden in in de straten van de cidade maravilhosa waren dagelijks te zien op de televisie, dat in aanwezigheid van minstens 1,5 miljoen toeristen die dikwijls zelf het slachtoffer werden van de zoveelste overval of beroving.

– Een groep toeristen werd brutaal overvallen en beroofd, vlak voor het sjieke hotel Fasana in Ipanema.

– Vier politiemannen werden vermoord tijdens de carnavalsdagen.

– Twee agenten werden geraakt door kogels terwijl ze een overval in Leblon trachtten te verhinderen.

– Een agent in burger werd afgeranseld toen hij een beroving wilde verhinderen in Copacabana.

– Klanten van een bar in Flamengo werden van al hun bezittingen beroofd in een bar in Flamengo, vorige zaterdag, in volle carnaval.

– Een supermarkt werd bij daglicht geplunderd in Leblon.

– Een vrouw werd beroofd en brutaal op de grond gegooid aan de ingang van het gebouw waar zij woont, in Ipanema.

– Op terugweg naar huis van hun deelname aan de traditionele optocht in de Sambódromo werden actrice Juliane Paes (in een van) en sambista Moacyr Luz (in een taxi) tegengehouden door een groep bandieten die hen beroofden.

– Een woordvoerder van de militaire politie waarschuwt de carnavalvierders om geen selfies te nemen tijdens het gehos in de straten, dit om te voorkomen dat hun gsm gestolen wordt.

– Tijdens het carnaval worden er in totaal 140 schietpartijen geregistreerd in Rio. Het totale aantal doden bedraagt 24, 31 mensen worden gekwetst

Gouverneur Pezão verblijft tijdens het caranaval buiten de stad, in Piraí, waar hij tegenover de pers verklaart dat de publieke veiligheid faalt.

Rio-Rain

Burgemeester Marcello Crivella, een zelfverklaarde bisschop van de beruchte evangelische kerk IURD, trok tijdens het carnaval voor een weekje naar Europa, op kosten van de gemeentekas, samen met twee andere ambtenaren. Prijskaartje van de reis: R$ 130.000. Naast de enorme problemen met de misdaad gedurende het carnaval in zijn stad, kwam er deze week ook nog eens een hevige stormvloed langs met ongeziene regens die vele straten blank zetten (foto hierboven), auto’s meevoerden als speelgoed en met een enorme schade voor vele bewoners van de getroffen regio. Vier mensen kwamen hierbij om het leven. Het fraaie fietspad langs de kust krijgt opnieuw te maken met een instorting (foto hieronder). Gelukkig waren er op dat moment net geen fietsers op die plek. Crivella plaatst een video op zijn Facebookpagina en zegt dat het koud is in Zweden.

Cyclovia
Foto's: Fotos Públicas - Beto Barrata - PR /
Vladimir Platonow - Tomaz Silva - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #MarceloCrivella #WalterBragaNetto #LuizFernandoPezão #MichelTemer #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page