top of page
  • Observer

Robotica & verkiezingen

Robot

In een debat over het moderne fenomeen ‘Fake News’, georganiseerd door het tijdschrift Veja, zei Luiz Fux, minister van het STF en voorzitter van het kiestribunaal TSE (Tribunal Superior Eleitoral), dat het hof preventief en strafgevend zal optreden tegenover het verspreiden van valse berichtgeving m.b.t. de komende presidentsverkiezingen. Hij zei erbij dat een verkozen kandidaat kan ontzet worden uit zijn nieuwe functie wanneer blijkt dat hij/zij verkozen werd op basis van fake news.

Luiz-Fux

Luiz Fux (foto): “Een verkiezingspropaganda die erop gericht is om de tegenstrever te vernietigen d.m.v. fake news kan geinterpreteerd worden als machtsmisbruik, leidend tot een afzetting. Indien het resultaat van de verkiezingen de vrucht is van valse notities, dan kan die verkiezing zelfs geannuleerd worden”.

De minister onderlijnde dat het kiestribunaal een comité samenstelde dat de berichtgeving in de pers zal onderzoeken op fake news. Het comité telt afgevaardigden van Abin (Agência Brasileira de Inteligência), het leger en de federale politie. Hij zei ook dat het openbaar ministerie de werkzaamheden van het comité zal opvolgen, en dat het kiestribunaal enkel zal ingrijpen wanneer het comité aan de alarmbel trekt.

Luiz Fux liet ook weten dat het TSE alvast een buitenlands bedrijf uitnodigde om uitleg te komen geven over de verspreiding van fake news in Brazilië, door hen. Fux benadrukt dat het er vooral om gaat om “preventieve aanvallen” te lanceren en om “fabrieken van fake news verspreidende robots” te identificeren.

Foto: Fotos Públicas - Nelson Jr. - SCO - STF

#Abin #TSE #LuizFux #FakeNews #STF #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page