top of page
  • Observer

Rodrigo for president?

Rodrigo-Maia-02

Nog deze week zal de kandidatuur voor het presidentschap van Brazilië door kamervoorzitter Rodrigo Maia (DEM) geformaliseerd worden, dit tijdens de nationale conventie van de liberale partij. Vader Cesar Maia, voormalige burgemeester van de getormenteerde stad Rio de Janeiro, had liever gezien dat zoonlief een akkoord afsloot met de tucano Geraldo Alckmin (PSDB) en dat hij (zijn zoon) zich opnieuwe kandidaat stelde als volksvertegenwoordiger, lonkend naar een nieuwe termijn als kamervoorzitter in 2019.

Zoonlief zag dat niet zitten: “Ik werd niet geboren als deputado en moet ook niet sterven in die functie”, aldus Rodrigo. Hij voegde eraan toe: “Peilingen wijzen uit dat de PSDB het meest afgewezen wordt door de kiezers. Ik heb niets tegen Alckmin maar dat werpt een smet op zijn kandidatuur. Bovendien is de Braziliaanse politiek toe aan een wijziging in de cyclus. De polarisatie tussen de (arbeiderspartij) PT en de PSDB (centrumpartij, klassieke tegenstander van de PT) bestaat niet meer. Wij zien hier het begin van een nieuwe cyclus. De politieke verhoudingen zijn toe aan ernstige wijzigingen. Ik zie geen geen enkele vergelijkbare opportuniteit in de komende 8 of 12 jaren. Met een minimum aan competentie kan de volgende president minstens 4 of zelfs 8 jaren aan het hoofd van de volgende regering(en) staan. Brazilië heeft alles om te slagen en de volgende president heeft grote kansen om zichzelf op te volgen”, aldus Rodrigo Maia.

De peilingen op dit moment geven 1% kans aan de kamervoorzitter. Misschien moet de partij (DEM) toch even goed nadenken alvorens het voorzitterschap (nu in handen van nordestino José Agripino Maia) over te dragen naar de populaire burgemeester van Salvador ACM Neto, kleinzoon van de veelbesproken en overleden oligarch Antonio Carlos Magalhães. ACM Neto lonkt ook naar een mandaat als gouverneur van de staat Bahia. Het ziet er naar uit dat de politieke toekomst van deze laatste nog veel in petto heeft.

Foto: Marcelo Camargo - Agencia Brasil

#CesarMaia #GeraldoAlckmin #ACMNeto #DEM #AntonioCarlosMagalhães #Bahia #RodrigoMaia #PSDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page