top of page
  • Observer

Roirama: angst voor black-out

Antonio-Denarium-FB

Terwijl de ogen van de wereld gericht zijn op de capriolen van twee presidenten in één land (Juan Guaidó en Nicolas Maduro – Venezuela) kijken de inwoners van de Braziliaanse deelstaat Roirama, grenzend aan buurland Venezuela, met onrust naar hun draaiende ventilatoren en airco’s: hoe lang nog? De regering van Roirama o.l.v. gouverneur Antonio Denarium (PSL – boven links op de foto) bevestigde gisteren al dat er gevreesd wordt voor een algemene stroomuitval in hun staat, dit omdat zij afhankelijk zijn van de stroomvoorziening van Venezuela.

Antonio Denarium: “In de jongste dagen kregen we al herhaaldelijk te maken met stroomonderbrekingen waardoor wij verplicht werden onze thermo-elektrische centrales op te starten”. Hij waarschuwde ervoor dat dit alternatief bijzonder duur en nadelig voor het milieu is.

De situatie in Roirama verergerde nadat de federale regering aankondigde dat ze vandaag zaterdag humanitaire hulp zullen verlenen aan het buurland door geneesmiddelen en voedingswaren te sturen. Maduro besloot na de aankondiging om de grenzen met Brazilië af te sluiten.

Denarium beklemtoonde dat Brazilië en Venezuela nauwe commerciële banden onderhouden en dat het land “de Venezolaanse producten nodig heeft”: “Wij exporteren voedingswaren naar hen, en wij importeren producten, nodig voor de landbouw en veeteelt”.

De grootste bezorgdheid gaat echter naar de levering van hydro-elektrische energie omdat Roirama de enige Braziliaanse staat is die niet aangesloten is bij het SIN-systeem (Sistema Interligado Nacional) waardoor zij volkomen afhangen van het buurland om energie te voorzien voor hun 580.000 inwoners.

Volgens ANEEL (Agência Nacional de Energia Elétrica) zou een energievoorziening voor 1 jaar via thermo-elektrische centrales een extra kost opleveren van 1,2 miljard reais voor Roirama.

Volgens deputada Ione Pedroso, voorzitster van de commissie voor grenskwesties van Roirama, lijdt de staat ook erg onder andere problemen zoals een overbevolking in de hospitalen van de deelstaat, een gebrek aan geneesmiddelen en een toename van de bevolking, vooral in de hoofdstad Boa Vista en in Pacairama, nabij de grens met Venezuela.

Venezolaanse vluchtelingen zochten gisteren naar alternatieve en clandestiene wegen om de grens met Brazilië over te steken. Het geweld stak de kop op met als resultaat twee doden en minstens 15 gewonden, veroorzaakt door de weerstand van het Venezolaanse leger dat nog steeds geleid wordt door dictator Nicolas Maduro.

Bron

Foto: Facebook/Governo Roirama

#Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #Roirama #JuanGuaidó #AntônioDenarium #NicolasMaduro #Aneel

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page