top of page
  • Observer

Rui Costa (PT): Vernieuwing is nodig

Rui-Costa

Alles wijst erop dat Gleisi Hoffmann (PT) niet meteen de grote lichtbaak is van de arbeiderspartij zoals ex-president Lula dat zou wensen. Vandaag reageerde ze op de uitspraken van Ciro Gomes (PDT) in een interview met BBC Brasil door te zeggen dat “hij naar Parijs vluchtte omdat hij het democratische spel niet aanvaardde”. Bij de gelegenheid, na de eerste ronde van de verkiezingen van vorig jaar waarin hij verslagen werd, nam Gomes een video op waarin hij zijn steun verklaarde aan Fernando Haddad om vervolgens naar Portugal te reizen. Wie ook niet akkoord gaat met de “spelregels”, gespeeld door de PT in 2018, is gouverneur Rui Costa (PT – foto boven) van de deelstaat Bahia die vindt dat zijn partij Ciro Gomes had moeten steunen. Hij zegt dat in een interview met het tijdschrift Veja: “En dat is geen opinie die ik geef nadat het spel gespeeld werd. Zowel ik als gouverneur Jaques Wagner verdedigden toen het idee dat de PT iemand buiten de partij had moeten steunen, in het geval dat ex-president Lula zou verhinderd zijn om deel te nemen” (wat effectief gebeurde).

In dat interview geeft Costa voor het eerst toe dat hij pré-kandidaat is voor de volgende presidentsverkiezingen in 2022. Costa zit in zijn tweede ambtstermijn als gouverneur van Bahia, verkozen met 75% van de stemmen. Hij vindt dat zijn kandidatuur niet kan gelinkt worden aan de voorwaarde dat ex-president Lula vrijgelaten wordt. Hij gaat ook regelrecht in tegen de nationale directie van de PT door kritiek te geven op de schendingen van de mensenrechten in buurland Venezuela, en de vraag om strengere straffen voor moordenaars in dat regime. Costa vindt dat de PT zichzelf afsloot voor de Braziliaanse maatschappij en Fernando Haddad niet had mogen lanceren als presidentskandidaat in 2018.

Het evangelische electoraat

Bij de eerste campagnes van Lula hadden we specifieke aandacht moeten besteden aan deze kiezers. Velen van hun predikers volgden niet de waardes van de hedendaagse beschaving, bijvoorbeeld de diversiteit van religies en van de seksualiteit. De PT heeft altijd het recht verdedigd opdat de evangelische kerken hun geloof zouden verkondigen, maar de manier van regeren maakt een groot verschil uit. Op nationaal niveau was er een zeker gebrek aan zorg van de partij voor dit aspect.

Bolsonaro

Ik hoop dat er iets positiefs te melden valt tot december van dit jaar. Het is bepaald dramatisch om een deelstaat te leiden en niet te weten wat de nationale politiek is omtrent opvoeding of gezondheidszorg. Ik ben wel tevreden met de intentie om de vergissing te corrigeren die gemaakt werd door de afschaffing van het programma “Mais Médicos”.

Oppositie

Ik zou wensen dat partijen als de PT, de PDT en de PSB niet blijven steken in negatieve beoordelingen. Laat de huidige president regeren. Ondertussen moeten zij zich verenigen om uitwegen te vinden voor de huidige situaties.

Corruptie

Ik steun alle maatregelen om corrupte mensen te vinden en te straffen. De jongste onthullingen tonen echter aan dat het Lava Jato onderzoek werd misbruikt voor partijpolitieke doeleinden. Niet alles is onjuist, of werd gemanipuleerd. Er zijn materiële bewijzen. De operatie was niet alleen gericht op corrupte politici, maar ook op onderlinge relaties tussen politieke partijen. Rechter Moro’s eigen migratie naar het partijgebonden politieke leven onmiddellijk na de verkiezingen onderstreept dit. Dit gaat niet alleen over het verdedigen van de partij. Ik wil niet dat de officier van justitie of de rechtbanken prerogatieven gebruiken om iemand te vervolgen.

Gleisi Hoffmann

Ik heb ervoor gepleit dat we methodes, het bestuur en de praktijk moeten bespreken. De PT heeft meer nodig dan een debat over namen. Ik werd lid van de partij in de vroege jaren 1980. Op dat moment hadden we kernen in de armste gemeenschappen en een grote sociale capillariteit. Dit is in de loop van de tijd verloren gegaan. Er kwam in de voorbije decennia een bureaucratisering die het volk scheidde van de partij. Mocht dat niet gebeurd zijn, dan zou de partij de groei van de evangelische kerken hebben aangevoeld, en ook de noodzaak tot een debat over het groeiende geweld. Maar het gaat niet om namen. Ik denk niet dat Gleisi zomaar alles uit haar hoofd haalt.

Lula

Het is een zwaargewicht. De partij moet meer aanwezig zijn in de samenleving, en als dat gebeurt zal het individuele leiderschap verminderen omdat naar iedereen zal geluisterd worden. De uitdaging van de PT bestaat erin om weer in contact te komen met de Braziliaanse samenleving. Velen denken dat de corruptie veroorzaakt werd door de PT, en dat is een misvatting. De partij kan er wel van beschuldigd worden dat zij niet de verwachtingen invulde van de hoop op een wijziging van het politieke model. Het politieke leven na de dictatuur werd volledig in leven gehouden met niet-gereguleerde geldcampagnes. Wat Lula betreft: hij is inherent aan de PT, maar het wereldscenario wijzigde, de economie ook. Er is een vernieuwende blik nodig op het bestuur. Onder de PT-regeringen werden water- en rioleringssystemen door de Staat gefinancierd. Dat kan vandaag niet meer. Wij moeten onze horizon verbreden. In mijn eigen staat (Bahia) pas ik al een beleid toe om bedrijven aan te trekken in publiek-private samenwerkingsverbanden.

De toekomst van de PT

De toekomst van de PT is niet verbonden aan namen, noch die van Haddad, noch die van anderen. De PT staat voor gelijkheid in een land van grote ongelijkheden. Aan dit idee moet beter worden gewerkt om de partij weer op te bouwen, door problemen aan te pakken waar de PT altijd terughoudend over is geweest, zoals de kwestie van de openbare veiligheid. Dat kan geen taboe zijn, zo niet zullen wij door een groot deel van de Brazilianen niet aanvaard worden als een alternatief.

Het volledige interview leest u hier.

Foto: Fotos Públicas - Manu Dias - GOVBA

#CiroGomes #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JaquesWagner #RuiCosta #GleisiHoffmann #BBCBrasil #PT #Lula #Bahia #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page