top of page
  • Observer

Rukt Brazilië op naar rechts?

Bolsonaro01

Jair Bolsonaro (PSC) leidt op dit moment de presidentiële wedloop van het aantal interacties op Facebook. Van de negen namen als kandidaat president van Brazilië beschikt de extreem-rechtse volksvertegenwoordiger en gepensioneerde militair over de pagina die het meest gedeeld wordt en kan rekenen op de meeste reacties en commentaren. Facebook is erg populair in Brazilië en moet het wat sociale media betreft enkel afleggen tegen Whatsapp. Zowat 86 % van de Brazilianen gebruikt de app van Facebook in zijn of haar smartphone.

Bolsonaro’s pagina registreerde 93,4 miljoen interacties van de gebruikers sinds januari 2014. Lula staat op de tweede plaats met 66,4 miljoen, Ronaldo Caiado (DEM) op de derde met 62,4 miljoen.

De gecumuleerde gegevens sinds mei van dit jaar in aanmerking nemend, kan er een forse wijziging vastgesteld worden. Bolsonaro blijft aan de top met 13,3 miljoen interacties, maar João Doria (PSDB, burgemeester van São Paulo) volgt onmiddellijk met 12 miljoen. Lula staat nu op de derde plaats met 6,4 miljoen interacties. De pagina van Doria begon pas relevant te worden vanaf januari van dit jaar. Lula’s pagina kende de hoogste piek in september 2014, tijdens de verkiezingen die toen gewonnen werden door zijn pupil, Dilma Rousseff.

Bolsonaro heeft op dit moment 4,5 miljoen volgers, Lula heeft er 3 miljoen.

Een van de motieven voor deze populariteit wordt verklaard door het aantal video’s, gepubliceerd door de rechtse politicus. In 3,5 jaar waren er dat 1.200 die 740 miljoen keer bekeken werden. Sinds januari 201 kreeg zijn pagina 64 miljoen reacties, 5,7 miljoen commentaren en werd 24 miljoen keer gedeeld.

Uiteraard zijn niet alle commentaren en reacties positief, afkomstig van mensen die nooit op Bolsonaro zullen stemmen. Maar dat geldt ook voor zijn opponenten. Of hij die populariteit kan omzetten in stemmen zal pas duidelijk worden in oktober van volgend jaar. Maar er kan geen twijfel over bestaan dat velen van zijn rivalen wat zouden over hebben om van dezelfde populariteit te kunnen genieten.

Foto: Fábio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#BrazilieNieuws #JairBolsonaro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page