top of page
  • Observer

Sérgio Moro in Salvador

S-Moro

Rechter Sérgio Moro, verantwoordelijk voor de Lava Jato processen in Curitiba, suggereerde dat de presidentskandidaten zouden ondervraagd worden tijdens de verkiezingscampagnes over een aantal specifieke thema’s, gerelateerd aan de strijd tegen corruptie. Hij deed dat in Salvador (Bahia) op een symposium, gewijd aan de strijd tegen corruptie, en georganiseerd door de nationale associatie van de ‘delegados’ van de federale politie. Hij sprak er voor een publiek van 1.000 mensen, waaronder 250 delegados.

Over de uitvoering van een straf nadat die uitgesproken wordt door de rechtbank van tweede aanleg, zei hij dat dit een belangrijke stap vormt in de strijd tegen straffeloosheid. Moro vindt dat kandidaten een krachtige stelling moeten innemen over dit thema, om achteruitgang te vermijden: “Hier mag niet over geaarzeld worden en zeggen dat het de verantwoordelijkheid is van de rechtbanken. Neen! Dit is de verantwoordelijkheid van de politieke leiders, de regering”.

De rechter vindt ook dat de kandidaten moeten geconfronteerd worden met de mogelijkheid om de bevoorrechte rechtspraak (foro privilegiado) definitief af te schaffen. Volgens hem gaat dit voorrecht in tegen het basisprincipe van een democratie, waar iedereen gelijk is voor de wet.

Hij positioneerde zich ook tegenover het aloude ‘caixa 2’ principe en toonde zich bezorgd over de mogelijke goedkeuring van een wet die amnestie zou verlenen aan hen die zich daaraan bezondigden.

De dag voor zijn bezoek aan Salvador, vaardigde een collega rechter een verbod uit op manifestaties, meer bepaald in de shopping van de wijk Barra waar sociale bewegingen van plan waren om te protesteren tegen het bezoek van Moro. De shopping gaf een nota uit en verklaarde dat het verbod er louter op gericht was om de veiligheid van klanten, werknemers en winkeliers te waarborgen. Het winkelcentrum verdedigde zich ook door te zeggen dat zij niets te maken hebben met de organisatie van het seminarie dat plaatsvond in een van de filmzalen van de keten UCO Orient.

Foto: Facebook

#BraziliëNieuwsOnline #ShoppingBarra #Bahia #Salvador #UCIOrient #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page