top of page
  • Observer

Salles: Wat maakt het nu uit wie Chico Mendes is?

Ricardo-Salles

Ricardo Salles (foto), minister van milieu, werd ondervraagd door het team van het programma Roda Viva, bij TV Cultura. Aan het einde van het interview werd zijn mening gevraagd over de rubbertapper en milieuactivist Chico Mendes, vermoord in 1988. Salles antwoordde: “Wat maakt het nu nog uit wie Chico Mendes is?” . De uitspraak lokte een golf aan verontwaardigde reacties uit via de sociale media. De minister benadrukte later dat het zijn mening over de milieuactivist was die er niet toe doet, niet de persoon van Mendes.

Salles werd o.m. aangevallen op Twitter door ex-presidentskandidate Marina Silva, afkomstig uit dezelfde staat (Acre) als Mendes. Samen leidden zij er de syndicale beweging die mee aan de wieg stond van de arbeiderspartij PT: “De minister van milieu is niet op de hoogte van de relevantie van Chico Mendes om duidelijke redenen: hij is geen milieu-activist en slecht geïnformeerd. Mendes maakt deel uit van het pantheon van ons vaderland en wordt wereldwijd erkend. Ondanks de onwetendheid van Salles, blijft de strijd van Chico voortleven!”

Salles liet zich niet onbetuigd en reageerde op een ironische manier: “Dank u Marina Silva, ik volg uw raad op en ging me informeren”, gevolgd door een link naar een artikel uit 2014 gepubliceerd bij G1*, over de familie van Mendes die vervolgd en veroordeeld werd voor het wegsluizen van overheidsfondsen uit het instituut Mendes. Anderzijds gaf hij toe dat hij de geschiedenis van de rubbertapper niet kende en enkel op de hoogte was van diverse verslagen over diens leven: “Vanuit het kamp van linkse milieu-activisten komt lovende informatie. Vanuit de landbouwsector ter plaatse valt te vernemen dat Mendes niet de man was zoals hij door velen omschreven wordt, en dat verscheidene ‘ruralistas’ hem verweten om misbruik te maken van de andere arbeiders, hen manipuleerde in zijn eigen voordeel.

Chico Mendes

De rubbertapper en milieuactivist Francisco Alves (Chico) Mendes Filho werd vermoord in Xapuri, (Acre), zijn geboortestad, op 22 december 1988. Mendes werkte en streefde naar autonomie voor hem en zijn collega’s. Hij deed dat via een syndicale beweging die rond 1974 werd opgestart in Acre. In 1977 werd hij verkozen als gemeenteraadslid voor de MDB (Movimento Democrático Brasileiro), de partij die destijds oppositie voerde tegen het militaire regime. Na de oprichting van het ‘Sindicato dos Trabalhadores Rurais de Xapuri’ begonnen zijn activiteiten internationale weerklank te krijgen. Mendes werd een van de mede-oprichters van de PT in Acre. In 1987 werd hij uitgenodigd om de aanvallen op het milieu te komen uitleggen voor het Amerikaanse parlement in Washington, en kreeg hij er een premie van de Verenigde Naties voor zijn inzet m.b.t. het behoud van het milieu.


Chico-Mendes-e-Esposa

*Familie Mendes veroordeeld

Het artikel met bovenstaande titel werd op 14 oktober 2014 gepubliceerd bij G1 (O Globo). Er staat te lezen dat Chico’s dochter Elenira en weduwe Ilsamar veroordeeld werden voor administratief wangedrag en het wegsluizen van gelden uit het instituut Mendes. Davi Marques Cunha, echtgenoot van Elenira werd eveneens veroordeeld. Een en ander was het gevolg van een aanklacht de ‘Promotoria de Justiça’ in Xapuri. De beklaagden stonden aan de leiding van het instituut. De aanklacht betreft financiële toelages van de staat Acre, t.b.v. R$ 685.000. De rechter die het oordeel uitsprak, verwees naar die toelages die volgens hem in de zakken van de beklaagden verdwenen, dit via het creëren van fictieve banen door het gebruik van CPF’s (Cadastro Pessoa Física, een soort rijksregisternummer) van mensen die niet meer werkten, of nooit werkten in het instituut. De salarissen van de werknemers die er wel werkten, zouden kunstmatig opgetrokken zijn.

Het volledige artikel van G1 leest u hier.

Foto: Tomaz Silva - Agência Brasil

#G1 #ChicoMendes #Acre #RicardoSalles #BraziliëNieuwsOnline #Xapuri #MarinaSilva #RodaViva #PT #TVCultura #MDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page