top of page
  • Observer

Santos Cruz: Bolsonaro installeerde rechts communisme in Brazilië

SantosCruzPozzebomABr

Ex-regeringssecretaris generaal Santos Cruz, beschouwt de huidige regering als een “geel-groene” versie van de arbeiderspartij PT. Het profiel van Carlos Alberto dos Santos Cruz (68) verschilt van de andere militairen in de regering. Hij stond aan de leiding van de “Secretaria de Governo” van januari tot juni van vorig jaar, verantwoordelijk voor de communicatie en het afsluiten van akkoorden met de privé sector voor infrastructuur projecten. Voorheen, in uniform, stond hij aan het hoofd van een vredesmissie in Congo, en zag er van nabij tot welke wreedheden de mensheid in staat is.

Zijn ervaring in het Palácio do Planalto werd geen succes. Santos Cruz kwam in botsing met de ideologische clan rond Bolsonaro, in conflict met zoon 02 Carlos, en werd uiteindelijk de laan uitgestuurd. Sinds toen wijzigde hij zijn houding die eerder discreet was, en werd een fervente criticus van de president.

Drie dagen voor de gemeentelijke verkiezingen zette hij zich achter zijn PC en schreef er een scherpe commentaar op de verklaring van Bolsonaro die kritiek gaf op nieuwe isolerende maatregelen tegen het coronavirus: “Brazilië is geen land van mietjes, maar wel veel te tolerant voor sociale ongelijkheid, corruptie en privileges. Ik stemde tegen het extremisme en corruptie. Er is ernst nodig in plaats van een show, een spektakel, nepnieuws, gebrul en gebrek aan respect”. Hij schreef dit zonder de naam van de president te vermelden. De publicatie kreeg 40.000 likes, en dat was niet de eerste keer.

De generaal liet zich interviewen door het weekblad Veja en legde er zijn houding uit: “Iemand moet zeggen “Stop er nu mee om onzin te vertellen, het is genoeg geweest, begin nu eindelijk eens met regeren. Wanneer er problemen zijn met betrekking tot de inzet, dan wordt er een show gegeven. Denk je nu echt dat de Brazilianen dit ritme 4 jaar gaan volhouden? Het zit de mensen tot hier, de bevolking is moe”.

Voor Santos Cruz werd deze regering een “geel-groene PT” die een regime installeerde van “rechts communisme”: “Alle totalitaire communistische regimes verdelen om te heersen. Daarna worden mensen aangevallen, niet meningen. Het is moord op reputaties: eenieder die niet in de smaak valt, deugt niet meer. En dan is er nog de cultivering van een persoonlijkheid: de mythe, een messias, de man die door God gekozen werd. Dit alles is een techniek waaruit totalitaire regimes geboren werden, het communisme. Dit staat lijnrecht tegenover een democratie”, aldus de generaal die ook kritiek geeft op zijn militaire collega’s in de regering. Die vervullen heus geen “missie” zoals sommigen denken: “Welke missie, een heilige missie? Er zijn veel dwalingen. Niemand kreeg hier een missie”.


SantosCruzExer

Gaat het hier om zelfkritiek? Neen. De intrede van Santos Cruz volgde een andere logica. Hij vertelt dat hij uitgenodigd werd door Bolsonaro toen hij op missie was in Bangladesh, om deel uit te maken van diens regering. Hij vond toen dat de tijd rijp was voor veranderingen: “Tijdens de campagne kreeg het volk te horen wat ze wilde horen: er zouden geen herverkiezingen meer komen, er zou een komaf worden gemaakt met de corruptie, en met de centrumpartijen en hun ‘oude politiek’. Maar wat blijkt? De president werkt aan zijn herverkiezing vanaf de eerste dag van zijn ambtstermijn, er bestaat geen enkel plan tegen de corruptie en baantjes werden uitgedeeld aan de politici van het centrum om toe te laten dat zij beslissen wat er gebeurt met het geld van de schatkist”.

De houding van Santos Cruz trok alvast de aandacht van de politieke partijen. Hij werd al gepeild door 4 partijen voor een aansluiting, en er kwamen voorstellen om op te komen als kandidaat senator, en zelfs voor de regering van het federaal district. Voorlopig houdt hij de boot af, maar sluit het ook niet uit dat hij in de toekomst van idee verandert.

Deze week nog werd hij gehuldigd door ex-minister Sérgio Moro: “Santos Cruz is veel moediger dan al diegenen die mensen aanvallen en hun eer aantasten via de sociale media”. Moro werd daarna uitgescholden. De generaal keert zijn schouders: “Bolsonaro, zijn zoontjes, zijn vriendjes, het zijn allemaal opportunisten die er nog in zullen slagen om een anti-rechts klimaat te creëren”.

Bron

Foto's: Wikimedia Commons / Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#CarlosBolsonaro #CarlosAlbertodosSantosCruz #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #Congo #PT #BRNieuws #Veja #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page