top of page
  • Observer

SBM Offshore sluit akkoord af

Petrobras-Booreiland

Het Nederlandse bedrijf SBM Offshore sloot gisteren een clementieovereenkomst af met het AGU (Advocacia Geral da União), het CGU (Ministério da Transparência e Controladoria Geral da União) en met het staatsbedrijf Petrobras. In de overeenkomst, in Brazilië bekend als “Acordo de Leniência” – een gerechtelijk akkoord voor vennootschappen, erkent SBM dat er d.m.v. corruptiepraktijken schade werd toegebracht aan de Braziliaanse federale overheid, verbindt zich ertoe deze schade te vergoeden en om samen te werken met verdere onderzoeken. In ruil zal SBM Offshore nieuwe contracten kunnen afsluiten met de Braziliaanse overheid.

Het akkoord houdt in dat SBM een totaal van 1,2 miljard zal moeten teruggeven aan de Brazilië, als boete maar ook als schadevergoeding:

– R$ 549 miljoen te betalen door het bedrijf.

– R$ 667 miljoen, in te houden van lopende contracten.

SBM heeft 90 dagen om de som van R$ 549 miljoen over te maken aan Petrobras waarvan R$ 264 miljoen boete, en R$ 285 miljoen als voorschot van de schadevergoeding. Daarnaast zal er bij volgende betalingen van Petrobras aan SBM een totaal van R$ 667 miljoen ingehouden worden, gebaseerd op lopende contracten. Het tegoed van Petrobras wordt toegevoegd aan het reeds betaalde bedrag van 1,4 miljard aan schadevergoedingen, dit d.m.v. eerdere gerechtelijke akkoorden.

Een en ander gebeurde na het ontdekken van onregelmatigheden in afgesloten contracten met Petrobras, sinds 1997. De onregelmatigheden kwamen aan het licht door de operatie Sangue Negro (zwart bloed), opgestart door de federale politie in 2015. Het onderzoek wees op een corruptieschema bij Petrobras en SBM Offshore waarbij steekpenningen uitbetaald werden, m.b.t. de productie en het verhuur van booreilanden. SBM biechtte op dat er smeergeld betaald werd aan medewerkers van Petrobras, in ruil voor contracten. Andere details van het afgesloten clementieakkoord werden geheimgehouden.

Foto: Tânia Rêgo - Agência Brasil

#AGU #BraziliëNieuwsOnline #SBMOffshore #Petrobras #CGU

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page