top of page
  • Observer

Scene of the crime


Mauro Cid

De kranten, het nieuws op radio en TV, de nieuwszenders als GloboNews en CNN Brasil, hadden het gisteren (en ook vandaag nog) voornamelijk over de jongste ontdekkingen over de capriolen van de nauwe medewerkers van ex-president Jair Messias Bolsonaro, inclusief een generaal van het Braziliaanse leger. Vooral dit laatste levert een forse deuk op in het imago van de strijdkrachten die toch al met een schuin oog bekeken werden omwille van de manier waarop ze zich lieten meeslepen door de extreemrechtse ex-kapitein.


Krantenkoppen als "Ex-president duikt op in de 'scene of the crime' voor de PF" (federale politie) geven de toon aan. Alles draait rond de geschenken - peperdure juwelen, uurwerken e.d. meer - waarvoor Bolsonaro een soort schema zou opgezet hebben om zichzelf te verrijken. De cadeautjes van buitenlandse regeringen moeten - volgens de regels van het Federale Controlehof (TCU) - worden geïntegreerd in het "Gabinete Adjunto de Documentação Histórica" (GADH), een afdeling van het Presidentieel Kabinet die verantwoordelijk is voor het bewaren van de geschenken die niet in de persoonlijke collectie van Bolsonaro, noch ongecatalogiseerd mogen blijven.


Een audio, verkregen door de Federale Politie (PF) onthult een gesprek van Mauro Cid (foto boven), voormalig assistent van Jair Bolsonaro, waarin gesproken wordt over een bedrag van US$ 25.000, dat mogelijk toebehoorde aan de voormalige president.


Het gesprek maakt deel uit van het onderzoeksrapport dat de basis vormde voor de lancering van Operatie Lucas 12:2, dat de vermeende werking van een criminele organisatie onderzoekt die cadeaus van buitenlandse functionarissen zou hebben verduisterd en verkocht tijdens het bewind van voormalig president Jair Bolsonaro. De naam van de operatie werd geïnspireerd door de tekst in het Nieuwe Testament: "Er is niets bedekt dat niet ontdekt zal worden, en niets verborgen dat niet blootgelegd wordt".


Gisterenmorgen voerde de Federale Politie huiszoekingen en inbeslagnames uit bij Mauro Cid, zijn vader, generaal van het leger, Mauro Lourena Cid, en de voormalige advocaat van Bolsonaro, Frederick Wassef.


In de beslissing die de uitvoering van deze operatie bepaalde, citeerde minister Alexandre de Moraes van het Hooggerechtshof de vooruitgang van het PF-onderzoek, waarbij hij erop wees dat het geld van de verkoop van geschenken werd overgemaakt aan Bolsonaro.


"Er werd ook vastgesteld dat de bedragen die werden verkregen uit deze verkopen werden omgezet in contant geld en in het persoonlijke vermogen van de voormalige president van de Republiek terechtkwamen, via tussenpersonen en zonder gebruik te maken van het formele banksysteem, met als doel de oorsprong, locatie en eigendom van de bedragen weg te stoppen."


Op 18 januari van dit jaar wisselde Cid berichten uit met Marcelo Câmara, aangewezen als adviseur van Bolsonaro, over de verkoop van sculpturen die door de regering van Bahrein waren aangeboden tijdens een officiële reis.


Volgens de onderzoekers zou generaal Mauro Lourena Cid US $ 25.000 in zijn bezit hebben, "mogelijk eigendom van Jair Bolsonaro." Volgens het rapport toonden de gesprekspartners ook angst om het banksysteem te gebruiken om "geld aan de voormalige president door te geven".


"Mijn vader beschikt over 25.000 dollar. Ik was aan het kijken wat het beste was om met dat geld te doen, het in contant geld mee te nemen. Mijn vader wilde zelfs naar je toe gaan om met de president te praten. En dan zou hij het kunnen meenemen. Hij zou het geld zelf kunnen overhandigen. Maar hij kan het ook op de rekening storten. Ik denk dat hoe minder beweging op de rekening, hoe beter, toch?", schreef Mauro Cid.


Het onderzoek wees tot nog toe uit dat Bolsonaro en zijn medewerkers via het presidentiële vliegtuig minstens vier pakken met geschenken meenamen, toe hij aan op 30 december van vorig jaar naar Florida vloog.


Een van de vele memes die gisteren en vandaag rondcirculeren op het internet.


Reddingsactie


Enkele van die medewerkers, waaronder de persoonlijke advocaat van Bolsonaro, Frederick Wassef, reisden later terug naar de USA om sieraden die reeds verkocht waren, terug te kopen. De Braziliaanse autoriteiten hadden die inmiddels al verklaard als openbaar bezit. De federale politie classificeerde de geheime beweging als een "reddingsoperatie".


Het ging over de zogenaamde "witgouden kit" die de voormalige president overhandigd kreeg tijdens een officieel bezoek aan Saoedi-Arabië in oktober 2019. Bolsonaro nam de juwelen gewoon op in zijn privé collectie. De set bestond uit een ring, manchetknopen, een islamitische rozenkrans (masbaha) en een Rolex-uurwerk, uitgevoerd in wit goud en diamanten.


Volgens de politie bestaat er een "robuust bewijs dat de verloren geschenken het doel waren van een reddingsoperatie, dit om te verbergen dat ze eigenlijk ontvreemd waren".


De federale politie diende inmiddels een verzoek in bij het hooggerechtshof om het bankgeheim en fiscale gegevens van Bolsonaro op te heffen. De ex-president reageerde daar inmiddels op en zal zijn bankrekening(en) vrijwillig ter beschikking stellen voor het onderzoek.


Foto's: Lula Marques/Agência Brasil - Twitter

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page