top of page
  • Observer

Schattenjacht

Declaracao

In haar ongebreidelde zoektocht naar nieuwe geldbronnen, denkt de regering Bolsonaro eraan om een komaf te maken met de automatische korting van 20% die toegestaan wordt aan de belastingbetaler indien hij ervoor kiest om de vereenvoudigde versie van zijn jaarlijkse aangifte in te dienen, zo meldt de krant Folha de São Paulo. De maatregel zou meer dan 17 miljoen Brazilianen treffen.

In ruil zouden zij kunnen gebruikmaken van de mogelijkheid om medische kosten en schooluitgaves af te trekken, zoals reeds mogelijk was in de andere, meer complexe versie van de aangifte.

De vereenvoudigde versie, die 45 jaar geleden ingevoerd werd, zou ophouden te bestaan.

Het doel van de nieuwe regeling zou erin bestaan om de hogere inkomensbelasting, bekomen door het schrappen van de automatische korting, te gebruiken voor de uitbreiding van het sociale programma Bolsa Família, onder de naam “Renda Cidadã”, een paradepaardje van president Bolsonaro met het oog op zijn herverkiezing in 2022. Ondanks deze oplossing, zouden de regels van het uitgavenplafond moeten aangepast worden, regels die een limiet opleggen aan de publieke uitgaven met betrekking tot de schommelingen van de inflatie.

De belastingbetaler die opteert voor de vereenvoudigde aangifte, krijgt automatisch een korting van 20% op zijn belastbare inkomsten, een gunst die alle andere mogelijke aftrek vervangt. De limiet van die korting bedraagt momenteel R$ 16.754,34 (€ 2.575) per belastingplichtige.

De andere optie (die behouden blijft) is een volledige aangifte, momenteel bedoeld voor iemand die meer kosten wil aftrekken dan die 20%, zoals medische uitgaven, schoolgelden, sociale bijdragen en afhankelijke gezinsleden. Minister Paulo Guedes dacht er eerst aan om de aftrek van medische onkosten en opvoeding af te schaffen. De rekening van beide types van uitgaven loopt op tot een totaal van R$ 20 miljard per jaar. Maar dat idee werd verworpen omdat het ministerie van Economie niet wil gezegd hebben dat zij de middenklasse benadelen, die reeds zwaar getroffen werd door de pandemie.

Volgens een technicus van het ministerie, behoudt de belastingplichtige het recht op aftrek van dergelijke kosten via de normale aangifte. Het argument van het ministerie bestaat erin dat de vereenvoudigde aangifte enkel zin had toen de wereld nog niet gedigitaliseerd was, en de belastingplichtige erg veel moeite moest doen om alle documenten, contracten en betaalbewijzen te bewaren, verzamelen en recupereren, om in te dienen op het moment van zijn aangifte.

Bij de jongste aangifte, van de inkomsten van 2019, opteerden 17,4 miljoen belastingplichtigen voor de vereenvoudigde aangifte; 12,9 miljoen anderen kozen voor het volledige model. Het totaal van de korting van 20% voor die 17,4 miljoen, sloeg op een basisbedrag van R$ 136,5 miljard, waarop dus geen belasting geheven werd. Omdat de korting van 20% automatisch is, hebben vele belastingplichtigen zelfs niet eens onkosten om af te trekken.

Het nieuwe voorstel zal voorgelegd worden aan president Bolsonaro, als een mogelijke oplossing voor de impasse in de uitbreiding van het sociale programma. Volgens technici van het ministerie zou, enkel door deze maatregel, het totaal van de maandelijkse uitkering kunnen verhoogd worden van R$ 190 naar R$ 230 tot 240.

De vele negatieve reacties op het idee, onderaan het artikel in de Folha, liegen er niet om: de maatregel heeft een zware impact op de middenklasse en wordt allesbehalve op gejuich onthaald. Het is niet uitgesloten dat Guedes en zijn ploeg wat vindingrijker moeten zijn in hun schattenjacht. De kapitein houdt er immers niet van om zijn kiezers tegen het hoofd te stoten op deze manier.

Bron

#BolsaFamília #JairBolsonaro #PauloGuedes #RendaCidadã #FolhadeSãoPaulo #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page