top of page
  • Observer

Scheuring tussen IURD Angola en Brazilië

IURD-Angola

Predikers van de evangelische kerk Universal in Angola breken met Edir Macedo, de Braziliaanse leider van deze kerk, om diverse redenen. Ze beschuldigen de leiders in Brazilië van het wegsluizen van geld, van Afrika naar Brazilië. Lokale medewerkers van de IURD (Igreja Universal do Reino de Deus) zeggen ook dat ze gediscrimineerd worden, en zich verplicht moeten laten steriliseren.

De Angolezen zeggen dat ze gesteund worden door 300 pastoors en bisschoppen van Universal, in het ganse land. De eis bestaat erin dat de Braziliaanse leiders van de IURD in Angola “het nationaal territorium verlaten binnen de termijnen zoals vastgelegd door de immigratiediensten” opdat de kerk exclusief geleid zou worden door Angolezen, zo staat te lezen op een nota, doorgegeven aan de Angolese pers.

De groep Angolese leiders zegt dat er duidelijk sprake is van “een schending van de mensenrechten, inbreuken tegen de wet en grondwetten van de republiek Angola”, naast het niet aanpassen aan de Afrikaanse en Angolese realiteit.

De situatie brengt de overleving van de kerk in een van de belangrijkste landen buiten Brazilië in het gedrang, dit nadat ze ook al weg moesten uit São Tomé en Principe, eveneens in Afrika.

De Brazilianen zouden zichzelf privileges toekennen. Tevens, zo zeggen de Angolezen, werden hun gehuwde en ongehuwde predikers verplicht om zich te laten opereren om geen kinderen meer te kunnen verwekken (vasectomie), dit op aanwijzen van de grote leider en multimiljonair, de zelfverklaarde bisschop Edir Macedo.

Universal Brazilië gaf ook een nota uit en zegt dat er niets aan de hand is in Angola, en dat de kerk “het slachtoffer is van een netwerk van leugens, ontworpen en verspreid door voormalige pastoors die zich losmaakten van de kerk door hun moreel wangedrag, en zelfs crimineel gedrag met als enig doel om aan hun hebzucht te voldoen”.

De IURD werd actief in Angola in 1992. Sindsdien werden er 230 tempels geopend. Het land heeft ongeveer 30 miljoen inwoners. De kerk zegt dat 2,7% daarvan lid is van hun gemeenschap.

Bron

Foto: Facebook

#EdirMacedo #Angola #BraziliëNieuwsOnline #SãoTomé #Principe #IURD

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page