top of page
  • Observer

Schildpadjes in Bahia bedreigd door ruwe petroleum

Manchas-Petroleo

Mysterieuze petroleumresten die sinds het aanvang van deze maand opduiken aan de kust van het noordoosten, bedreigen nu ook zeshonderd pasgeboren zeeschildpadden aan de kust van Bahia. De diertjes kunnen niet naar de zee, aldus een afgevaardigde van het Tamar project, een NGO die zich inzet voor het behoud van zeeschildpadden.

De vooruitgang van de vervuiling door petroleum wordt sinds 2 september opgevolgd door Ibama, maar volgens het milieu-orgaan is het nog altijd niet duidelijk waar de ruwe petroleum vandaan komt.

Augusto Cesar Coelho, ingenieur van Tamar: “Sinds vorige week donderdag kregen we zoveel meldingen over petroleumvlekken binnen, dat we in de nesten van deze regio ingrepen en de pasgeboren schildpadjes weghaalden. We hebben er nu al zeshonderd in veiligheid gesteld, in afwachting dat we hen kunnen vrijlaten”.

Ricardo Salles, minister van Milieu, trok gisteren naar Sergipe waar hij het gebied overvloog met een helikopter om de aard van de vervuiling vast te stellen. Volgens een kaart van Ibama die zondag vrijgegeven werd, verspreidt de ruwe olie zich reeds over de kusten van de staten Maranhão, Piauí, Ceará, Rio Grande do Norte, Pernambuco, Alagoas, Sergipe en nu ook Bahia.

Een analyse, uitgevoerd door de Zeemacht en Petrobras wijst uit dat het om ruwe petroleum gaat, t.t.z. zonder enige bewerking tot derivaat. Volgens Petrobras gaat het niet om olie die in Brazilië geproduceerd wordt. Alle onderzochte stalen geven aan dat het om dezelfde soort petroleum gaat in alle staten, nog niet geïdentificeerd.

De specialist van Tamar zegt dat het seizoen waarin de kleine schildpadjes uit hun eieren komen, nog maar net begonnen is. Dit is zorgwekkend maar het biedt ook een kans om preventief in te grijpen. Twee volwassen zeeschildpadden, besmeurd door de vieze brij, werden reeds gered en worden verzorgd. Een grote golf van geboortes wordt pas verwacht van december tot februari met ongeveer 1 miljoen pasgeboren schildpadjes.

President Bolsonaro bevestigde gisteren tegen de pers dat de ruwe petroleum, vastgesteld op tot nog toe 132 stranden in het noordoosten, een ander land als oorsprong heeft, zonder erbij te zeggen uit welk land: “Het kan om een criminele daad gaan, of om een accidenteel lek, of zelfs een ongeluk met een schip dat olie vervoert. Het is een complex verhaal. We hebben één land op het oog waarvan deze petroleum vandaan kan komen, maar we blijven verder onderzoek voeren op de best mogelijke manier”, aldus de president.

Volgens het weekblad Época maakte Petrobras een verzegeld verslag op waarin staat dat de petroleum mogelijk afkomstig is uit Venezuela. Maar het gaat louter om een mogelijkheid. Het is namelijk niet duidelijk hoe olie uit Venezuela terecht kan komen in de Atlantische Oceaan omdat de kust van dat land uitgeeft op de Caribische Zee.

Bron: Exame – Agência Brasil

Foto: Adema - Governo de Sergipe

#AtlantischeOceaan #RicardoSalles #Venezuela #RioGrandedoNorte #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #Pernambuco #CaribischeZee #JairBolsonaro #Tamar #Maranhão #Petrobras #Bahia #Sergipe #Ibama #Alagoas #Piauí #Época #Petroleum

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page